Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Schroomelijke Strijd Voorgevallen op de Rivier van Archangel tusschen de Verschrikkelijke Land-dieren, en het volk van '...

titelSchroomelijke Strijd Voorgevallen op de Rivier van Archangel tusschen de Verschrikkelijke Land-dieren, en het volk van 't Lands Oorlog-schip "Schoon-Oort", Begonnen den 8ste July A° 1715 en eindigende na het verloop van veele dagen. 
soortgedichtmanuscript 
signatuurHs-0962 
inventarisnummerA.2668(11) [nr 0001] 
museumHet Scheepvaartmuseum   Het Scheepvaartmuseum
makerPostelman, A. 
datum1715  
pagina's14 bl. 
annotatieDe tekst is geschreven door A. Postelman en beschrijft een overval van een grote groep Samojeden op het oorlogsschip Schoonoort dat bij Archangel ligt. De strijd vindt plaats op 8 juli 1715. Het verhaal is geheel op rijm gesteld en omvat in totaal 25 beschreven pagina's. De bladen zijn door de auteur gefolieerd. Achter de 10de regel op f.3v staat vermeld: "hier op volgt, maar let eens hoe zijn etc." Dit slaat op een gedeelte dat later geschreven is en hier tussengevoegd moet worden. Dat begint op f.12r. In de tekst zijn op veel plaatsen met potlood leestekens toegevoegd en woorden en regels doorgestreept en gecorrigeerd. Ook enkele namen zijn op die manier vervangen door andere. De auteur begint met een uitgebreide inleiding, waarna hij vertelt hoe het schip wordt overvallen door zo'n vijf- à zeshonderd "monsters". Zij beschieten de bemanning met pijl en boog en er vallen veel gewonden. Het gevecht gaat door tot de avond valt, en 's nachts wordt het schip opnieuw overvallen. Pas als het begint te onweren en stortregenen trekken de belagers zich terug. De auteur, die intussen al zijn nagels afgebeten heeft en al zijn haren uitgetrokken, spreekt de hoop uit dat de monsters niet meer terug zullen komen. Hieruit zou men kunnen afleiden dat de tekst kort na de gebeurtenis geschreven is. Alhoewel de naam van het volk dat het schip belegert niet genoemd wordt, is het zeer waarschijnlijk dat het hier om de Samojeden gaat. Zij bevolkten in die tijd de streek rond Archangel. Voor 's Lands Schip 'Schoonoord' zie: List of man-of-war (Cambrdige, 1939) Part IV Dutch Ship by A. Vreugdenhil. No. 1053, p. 33. 
geografische naamArchangel 
startdatum1715 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.