Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


's Lands schip Witte Olifant (admiraliteit Amsterdam). Vlaggeschip Isac Sweers

titel's Lands schip Witte Olifant (admiraliteit Amsterdam). Vlaggeschip Isac Sweers 
inventarisnummer014854 
museumNederlands Instituut voor Militaire Historie   Nederlands Instituut voor Militaire Historie
scheepsnaamWitte Olifant 
trefwoordenfoto 

Commentaar van bezoekers

Peter Nederlof | 2021-10-12 | 17:56:31 Geachte heer Vermeulen, met veel interesse uw commentaar en advies gelezen. Graag zou ik uw mening willen horen inzake het scheepsmodel dat thans gebruikt wordt in een tentoonstelling in het Rijks en wordt aangeduid als slavenhaler "De Witte Oliphant". Helaas kom ik in geen enkel archief een dergelijke naam tegen als zijnde slavenhaler. Ook de omschrijving die het Rijks gebruikt (breed en hoog bemast/bezeild) komen mij vreemd voor!, hgrt P. Nederlof cqutbc  
Ingrid | 2016-07-28 | 00:01:43Goedendag meneer vermeulen of wie dit leest en kennis heeft over de witte olifant, ik zou graag meer over dit schip weten. Gelieve mij te mailen.
Aart Vermeulen | 2014-10-15 | 13:52:04Geachte mevrouw/mijnheer, Ik heb mij nogal verdiept in het schip De Witte Olifant en bemerk dat de tekst onder uw afbeelding van de Witte olifant niet juist is. Er zijn in totaal 3 witte olifanten geweest. 1) Een koopvaarder, in 1639 gebouwd door de VOC-kamer Amsterdam. Dit schip heeft doorlopend op Oost-Indië gevaren (zie: Dutch-Asiatic Shipping)en is in 1665 in Batavia opgelegd; 2) Het schip van admiraal Jan van Galen in de slag bij Livorno (1653), waarop hij dodelijk verongelukte, waarna Tromp zijn plaats innam op de Witte Olifant; 3) De in 1667 gebouwde Witte Olifant (Admiraliteit Amsterdam), onder commando van Isaac Sweers. Van het oudste schip,de Oost-Indiëvaarder, staat de olifant met kop en slurf naar rechts; van de schepen daarna (Tromp en Sweers) staat de olifant met kop naar links. Als u kijkt bij Google 'Witte olifant, afbeeldingen' dan vindt u een schilderij van Willem van der Velde de Oudere uit 1672 waarop rechts op het schilderij pontificaal het schip van Sweers te zien is. Als u vandaar gaat naar de juiste webpagina kunt u met de cursor ook nog gebruikmaken van vergrotingen. Tijdens mijn onderzoek is gebleken dat de verwarring over het juiste schip de Witte Olifant bij velen groot is en door van elkaar over te nemen zie ik deze fouten overal op internet terug. Wat de minder officiële sites op internet betreft, het zij zo, maar gezien het institutionele karakter van uw site wilde ik u er toch graag op wijzen. Uw reactie stel ik zeer op prijs. Met vriendelijke groet, A.J. Vermeulen.  
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.