Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Joos de Moor, Vice Admiraal van Zeeland, ets door J. Houbraken naar A. Schouman naar onbekende kunstenaar, ca. 1760

titelJoos de Moor, Vice Admiraal van Zeeland, ets door J. Houbraken naar A. Schouman naar onbekende kunstenaar, ca. 1760 
inventarisnummer11.355.12 
collectieAdmiraliteit en Marine    
museumMuseum aan de A   Museum aan de A
makerJacob Houbraken;  Schouman, A.;  Tirion, Isaac 
datum1760  
omschrijvingPortret van Joos de Moor, een borststuk waarop de officier zijn lichaam en hoofd naar links heeft gedraaid, de kijker aanziend. De Moor is geportreteerd als een kalende man met snor. Hij draagt een halsberg en plooikraag (à la confusion). Hij draagt een ketting diagonaal over de linkerschouder en borst. Het ovaalvormig portret is omlijst en staat op een richel aan de wand. Hieronder een plakaat met de tekst: "Joos de Moor, Vice Admiraal van Zeeland." In de linkerhoek van het plakaat in kleinere letters het signatuur: "A. Schouman del. naar de Orig. Schilderij bij den Raadsheer Caen te Middelburg." en rechtsonder: " J. Houbraken fec." De afbeelding is ingekaderd. Hieronder staat in het midden de tekst: "Is. Tirion excud. 1760."

De prent komt uit een van de geschiedenisboeken van Jan Wagenaar, gepubliceerd tussen 1749 en 1789, waarvan 24 delen in serie zijn verschenen, en uitgegeven bij Isaak Tirion. De boeken vertellen de ‘Vaderlandsche Historie’ en elk deel heeft een andere titel, afhankelijk van de beschreven periode. De prenten met registratienummer 11.355 komen uit verschillende delen van de serie: de nummers 1, 7, 21, en 21a uit deel 13; de nummers 5, 11, 13 en 22 uit deel 14; nummer 25 uit deel 6; nummer 8 uit deel 16; nummer 6 uit deel 17; nummers 2,3,4,9, en 14 uit deel 12 van de serie. Overige prenten 10, 12,15, 16, 17, 18, 20, 23, en 24 komen uit andere delen, maar niet bekend is uit welke. Wel zijn een aantal van deze prenten terug te vinden in de uitgebreide bladwijzer uit MDCCXCVIII (1798), getiteld ‘byvoegselen, naleezingen en plaaten’ bij de Vaderlandsche Historie van Jan Wagenaar. Echter zonder verwijzing naar het deel van de serie waartoe de prenten horen. Deze bladwijzer betreft voornamelijk de eerste tien delen van de serie. De meeste delen zijn op internet geheel in te zien bij books.google.nl. De delen 1 t/m 10 en 23 zijn tevens in te zien op de website van DBNL www.dbnl.org . Opmerkelijk is dat enkele prenten in verschillende delen voorkomen. Ook komen de prenten voor in series die later door andere uitgeverijen zijn uitgegeven, vaak met de vermelding van een pagina of plaatnummer, en soms met een andere titel. Het is dus niet met zekerheid vast te stellen uit welke boeken (of drukgang) de prenten in het bezit van het Museum aan de A zijn verwijderd, noch of de bij hetzelfde deel behorende prenten uit hetzelfde boek verwijderd zijn. Deze prent heeft links twee bindgaatjes, diepdruk, is in goede staat. Slechts enige verkleuring en vouwtjes aan de randen. De prent is scheef afgedrukt of het papier was scheef. Op de achterkant is bovenaan in het midden met inkt het registratienummer geschreven. 
afmetingenhoogte 22.3 cm 
breedte 14.5 cm 
hoogte 17.3 cm 
breedte 10.8 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.