Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Nieuw Guinea Torn, Flitsen van het marineleven in Nederlands Nieuw Guinea

titelNieuw Guinea Torn, Flitsen van het marineleven in Nederlands Nieuw Guinea 
inventarisnummer23950 
museumMariniersmuseum   Mariniersmuseum
makerAudiovisuele Dienst Koninklijke Marine 
omschrijvingEen DVD met daarop een compilatie van 24 minuten van filmbeelden in kleur over het marineleven in Nederlands Nieuw-Guinea uit 1958. Verschillende onderwerpen komen in de film aan bod, waaronder de aankomst van Hr.Ms. Johan Maurits van Nassau in Hollandia en de medische hulp van de marine aan de locale bevolking, Vervolgens worden de mariniers gevolgd die gelegerd zijn in Sorong. Daarbij wordt onder meer een vlaggenparade, een landingsoefening en beelden van een meerdaagse patrouille getoond met het bouwen van een bivak en het koken in de wildernis. In het volgende blok wordt een telegram gestuurd vanaf Hollandia naar de commandant van Marinevliegkamp Biak, waarna twee fragmenten volgen van een oefening met verkenningsvliegtuigen, de Fireflies, en de amfibivliegtuigen Martin Mariners, die voornamelijk dienen als transportvliegtuigen. Hierbij wordt ook het contact met de plaatselijke papoea bevolking bij de Wisselmeren getoond. Tenslotte wordt er nog een overzicht gegeven van diverse locaties waar het marinepersoneel verblijft, waaronder Hollandia, Fak-Fak en Manokwari. Als afsluiter worden nog enkele impressies van het gezinsleven gegeven en komen enkele vrijetijdbestedingen aan bod: de woningen in Hollandia, de vrije tijd in Kloofkamp en in de Meerpaal in Biak, de diverse sporten en het passagieren in Fak-Fak. 
afmetingenlengte 24 min 
 
startdatum1958 

Commentaar van bezoekers

Sjak Draak, collectiebeheerder Mariniersmuseum | 2016-10-15 | 11:12:18@ Louis Smit: Hartelijk dank dat u de video beschikbaar wil stellen. We hebben hem reeds in de collectie, ook op DVD. Misschien dat u er iemand anders blij mee kunt maken?
Louis Smit | 2016-10-14 | 17:51:57IK heb van mijn schoonvader (E.G. Kleinherenbrink) deze video(getiteld Nieuw Guinea torn 1958) ook nog. Deze wil ik graag beschikbaar stellen. Is daar nog interesse voor?
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.