Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Reklameprent van de Fa. A. Hoogendijk Jz. 'Modellen van de stoom- en zeil-vloot van de firma A. Hoogendijk Jz te Vlaardi...

titelReklameprent van de Fa. A. Hoogendijk Jz. 'Modellen van de stoom- en zeil-vloot van de firma A. Hoogendijk Jz te Vlaardingen', met hoeker Oceaan, schoener De Vrede, stoomlogger VL 190 Koningin Wilhelmina, bunsloep VL 146 Voorlooper. 
inventarisnummerG0007 
collectiegrafiek (modern)    
museumMuseum Vlaardingen   Museum Vlaardingen
makerKühn & Zn 
afmetingenhoogte 25.6 cm 
breedte 45.6 cm 
 
startdatum1900 
einddatum1925 

Commentaar van bezoekers

Frank Soetermeer | 2014-07-29 | 17:11:34Voorraadblik van de Fa. A. Hoogendijk Jz. met daarop links hetzelfde plaatje van de hoeker "Oceaan"
Frank Soetermeer | 2014-07-29 | 11:29:32reklameprent van de Fa. A. Hoogendijk Jzn., uit het bezit van een kleinzoon van de gezagvoerder van de "Oceaan", Gerrit van Duffelen. Volgens de prent zou de "Oceaan" als eerste Nederlandse schip in 1848 de nieuwe haven van Valparaiso hebben aangedaan. Kennelijk is het daarna doorgevaren naar San Francisco.
Frank Soetermeer | 2010-03-17 | 10:34:04Zierikzeesche Courant, 22 december 1849, blz. 2; een gelijkluidend bericht in de Schiedamsche Courant van die dag. ROTTERDAM, 19 December. Uit Californie wordt, volgens de Nieuwe Rott. Cour., het volgende medegedeeld: Nadat de ontdekking der in deze omstreken vroeger verborgene schatten, algemeen is bekend geworden, was het hoekerschip Oceaan, kapt. G. van Duffelen, laatst komende van Valparaiso, en te Vlaardingen te huis behoorende, de eerste bodem die alhier de Nederl[andsche] vlag deed wapperen. Werd het charter van dat vaartuig, als in deze streken geheel ongewoon en onbekend, veler aandacht waardig geacht, de equipage van dat schip heeft bovenal de opmerkzaamheid getrokken. Het is van algemeene bekendheid, welken nadeeligen invloed de gouddelving op de ondergeschiktheid der matrozen van alle hier aangekomen schepen uitoefent: de bemanning van de Oceaan echter is de eenige die zich onderscheiden heeft door gehoorzaamheid en onderwerping aan de bevelen van haren gezagvoerder. Geene voordeelige aanbiedingen, hoe uitlokkend ook, zijn in staat geweest die schepelingen ontrouw te maken aan de vervulling hunner pligten, de meest verleidende voorslagen zijn door hen met verachting afgewezen. Waarlijk, eene zoo gunstige uitzondering op de talrijke vloot van schepen uit alle natiën, hier vereenigd, en onder de hier bestaande omstandigheden, is wel waardig met eere vermeld en als voorbeeld voor anderen gesteld te worden. Na een verblijf van zes weken heeft de Oceaan op den 6 September onze reede verlaten, en genoot de equipage den besten welstand.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.