Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Replica van het houten blazoenbord van de rederijkerskamer 'D'Akerboom' uit Vlaardingen, vervaardigd door Johannes Weila...

titelReplica van het houten blazoenbord van de rederijkerskamer 'D'Akerboom' uit Vlaardingen, vervaardigd door Johannes Weiland, eind 19e eeuw, naar origineel uit ca. 1590. 
inventarisnummer08991 
collectieaandenkens    
museumMuseum Vlaardingen   Museum Vlaardingen
makerWeiland, Johannes 
omschrijvingHet ruitvormige blazoen, voorzien van rolwerk, heeft binnen een ovaal de centrale voorstelling van Jezus aan het Kruis tegen een akerboom. Om de voet van het kruis een lint met het devies 'Ansiet lieft' met de datum 1514. Op een tweede lint is dezelfde tekst in het Latijn aangebracht: Écce Charitatem'. De ovale rand bevat de tekst 'TAKERBOOMPJE TOT VLAERDING'. Rond het centrale thema zijn drie figuren te zien: boven Inventio, de inspiratie; aan de linkerkant Retorica; rechts de heilige Sebastiaan. Rond het ovaal de volgende wapenschilden: boven: het wapen van Habsburg, rechts: van Charles, Prins de Ligne, graaf van Aremberg en Ambachtsheer van Vlaardingen van 1599-1611; midden: van Prins Maurits, stadhouder van Holland van 1585-1615; rechtsonder: van Vlaardingen; linksonder: van de echtgenote van de graaf van Aremberg; linksmidden: van Holland, vastgehouden door Retorica; linksboven: van Margaretha van Oostenrijk, dochter van keizer Maximiliaan. 
afmetingenhoogte 135.0 cm 
breedte 98.0 cm 
dikte 1.8 cm 
 
startdatum1890 
einddatum1899 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.