Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Knipkunst getiteld 'Zegenwens op een jonge dogter genaamt Maria Zonne tredende den 16 augustus in het 16 jaar van haar l...

titelKnipkunst getiteld 'Zegenwens op een jonge dogter genaamt Maria Zonne tredende den 16 augustus in het 16 jaar van haar levenstijd Ao 1757', collage van knipkunst, tekeningen, gemaakt door Cornelis de Bruyn in 1757. 
inventarisnummer04497 
collectieaandenkens    
museumMuseum Vlaardingen   Museum Vlaardingen
makerBruyn, Cornelis de 
trefwoordenknipkunst,  zegenprenten 
omschrijvingIngelijste knipwerkgetiteld 'Zegenwens' bestaande uit drie delen: een gedicht en twee kleinere knipsels met haringbuizen en de titels: 'De eerste jagers snel die komen de 29 juny wel' (de cijfer 2 is naar binnen gevouwen) en 'Vlaardings Welvaren'. De Zegenwens is geillustreerd met zandlopers, twee Magere Heins met zeis en onderin het midden een gekroonde vrouwspersoon met een tak en een duif. In dezelfde lijst bevinden zich aan weerzijden van de zegenwens een kipsel (links) in de vorm van een hart en de voorzien van de letters 'A' en 'V'. In dat hartje zijn geknipt vogeltjes en takjes. Het rechterknipsel toont een gezin bestaande uit een echtpaar en drie kinderen in een omgeving van bomen. Dit knipsel is voorzien van de afkortingen 'VVOR' en 'PWDV'. In de vier hoeken van de lijst zijn opgenomen (van links naar rechts): geillustreerde regels uit Hooglied, vers 5, 6 en 7, geillustreerde regels uit Psalm 104 vers 11 en 12, geillustreerde regels uit Jesaja 21 vers 8 en 9 en Psalm 33 vers 10 voorzien van muzieknotatie. Deze is voorzien van een signatuur: A:AB:v.d.w. 
afmetingenhoogte 55.0 cm 
breedte 42.0 cm 
 
startdatum1757 
einddatum1757 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.