Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Oorlogsherinneringskruis met baton van sergeant torpedomaker J.H. van Bastelaar opvarende van de onderzeeboot Hr.Ms. O 2...

titelOorlogsherinneringskruis met baton van sergeant torpedomaker J.H. van Bastelaar opvarende van de onderzeeboot Hr.Ms. O 20 (1939-1941) 
inventarisnummerOZD/0023 
collectieHistorische Verzameling Onderzeedienst    
museumMarinemuseum Den Helder   Marinemuseum Den Helder
makerKon. Begeer;  Smits, Frans 
trefwoordenonderscheiding,  medaille 
omschrijvingOorlogsherinneringskruis met baton van sergeant torpedomaker J.H. van Bastelaar opvarende van de onderzeeboot Hr.Ms. O 20. Een vierarmig bronzen kruis, 40 millimeter breed. De voorzijde vertoont een ovaal medaillon met de beeltenis van H.M. Koninging Wilhelmina, omgeven door een jarretel met het opschrift "VOOR KRIJGSVERRICHTINGEN". Om de jarretel, onder de armen van het kruis doorlopend is een krans van eikenbladeren. Op elk der armen is een "W" afgebeeld. Aan een groen-oranje gestreept lint met daarop een bronzen gesp: "krijg ter zee 1940-1945". De medaille zit in een houten lijstje samen met de baton (draaginsigne): groen-oranje-groen smal lint met in het midden een bronzen ster. 
afmetingenhoogte 8 cm 
breedte 5 cm 
hoogte 1.5 cm 
breedte 5 cm 
 

Commentaar van bezoekers

Renée van Pamelen-Hollenberg | 2019-01-11 | 09:30:45De familie van Bastelaar was groot. Ook ik ben een nazaat. Mijn oma Irena was de jongste zus van "Ome Joos". Bij ons in het gezin was het verhaal van "Ome Joos" bekend. Zelf heb ik bijna 40 jaar bij de marine gediend. Ik weet dan ook dat op de Onderzeedienststeiger (steiger 19), het Onderzeedienstmonument staat. Daarop prijkt ook de plaquette van de O-20 met de naam van "Ome Joos". Zie het plaatje in de bijlage. Ook bij dit monument worden de gevallenen herdacht.
Claudia van Bastelaar | 2018-08-01 | 22:03:54 Ik ben de kleindochter van J.H van Bastelaar. Mijn vader is de zoon van J.H van Bastelaar. C.A.M van Bastelaar. Roepnaam Cor. Wij zijn bij de ere begrafenis van mijn grootvader geweest. Op die dag hoorde ik..dat ik de ogen van mijn grootvader heb. Heel bijzonder. Dit mag nooit in de vergetelheid komen. Geen enkele wrede oorlog. Waar wr jammerlijk nog steeds mee om moeten gaan. Waar ook ter wereld.
Monique Vos | 2017-05-04 | 10:10:49Vanavond is het nationale dodenherdenking. Toen ik in juni 2002 toevallig naar het Journaal keek waar verteld werd dat de nederlandse onderzeeboot O-20 bij Kota Bahru was gevonden, schoot ik overeind en belde mijn vader "Pap is dat niet de boot van jouw oom?" Mijn vader wist het niet maar ik had als kind een keer bij mijn oma gehoord dat een oom daar bij Indonesie was getorpedeerd. En ik weet nog dat ik het een vreemde naam voor een boot vond, de O-20. Het verhaal liet me niet los dus ik heb de dag erna naar Den Helder gebeld, en die hebben me toen een telefoonnummer gegeven in Den Haag. Daarheen gebeld vroeg ik of iemand met de naam Jos van Bastelaar misschien op de O-20 had meegevaren. Ja dat klopt! zei die man aan de telefoon, en wat hij vertelde wist mijn familie, begreep ik later, ook niet. Mij werd verteld dat de Koningin de opdracht had gegeven om geen nederlandse onderzeeboot in handen te laten vallen van de "jappen". En toen ze werden aangevallen heeft de commandant de opdracht gegeven de torpedosluizen open te zetten zodat de boot zou zinken. Iedereen werd meegedeeld de boot te verlaten maar boven gekomen hoorde mijn oudoom dat de commandant de mannen in de machinekamer vergeten was. Mijn oudoom, Sergeant Torpedo´s, is weer de boot ingegaan, naar de machinekamer, om de bemanning daar te waarschuwen. Maar het was al te laat, zowel mijn oom als de 6-koppige bemanning is niet meer boven gekomen. "Uw oom was een held, wat jammer dat zijn naam niet op het gedenkmonument in Den Helder mag komen te staan want daar mogen alleen de namen op van degenen die in strijd zijn gevallen, en aangezien de commandant de boot heeft laten zinken is dat niet het geval". Daarom denk ik bij een dag als deze ook even aan mijn onbekende oudoom, hij heette Jos van Bastelaar.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.