Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Marmeren plaat met inscriptie, dekplaat afkomstig uit het grafmonument van luitenant-ter-zee der eerste klasse L.F. van ...

titelMarmeren plaat met inscriptie, dekplaat afkomstig uit het grafmonument van luitenant-ter-zee der eerste klasse L.F. van Hoogenhuyze (1805-1846) 
inventarisnummerJ/025/033.1 
museumMarinemuseum Den Helder   Marinemuseum Den Helder
datum1846  
omschrijvingMarmeren plaat met uitgehouwen tekst en ornament in de vorm van een onklaar anker met Romeins zwaard en omgekeerde flambouw, het geheel omgeven door eikenloof. Boven het ornament de tekst: 'DE SCHOUT BY NACHT KOMMANDANT EN INPECTEUR EN DE OFFICIEREN VAN DE MARINE IN NEERLANDSCH INDIE, HEBBEN DIT MONUMENT OPGERIGT ALS EENE HULDE AAN DEN NAGEDACHTENIS VAN DEN LUITENANT TER ZEE DER 1ste KLASSE L:F: HOOGENHUIZE DIE ALS KOMMANDANT VAN Zr.Ms. SCHOENER KAMELEON ROEMRYK GESNEUVELD IS, BY DEN AANVAL EN DE VEROVERING VAN BALIE BELILING, ZYNE ASSCHE RUSTE HIER IN VREDE'. Aan weerszijde van het ornament de teksten: 'GEBOREN DEN 14den JULY 1805 en OVERLEDEN DEN 1ste JULY 1846'. Het stoffelijk overschot van LTZ Van Hoogenhuyze (schrijfwijze cf. adelborstenboek) werd in 1846 begraven op de Europese begraafplaats Peneleh in Soerabaja. In 1997 werd Van Hoogenhuyze herbegraven op de begraafplaats Kembang Kuning. De marmeren platen van het originele graf zijn vervolgens naar Nederland getransporteerd. 
afmetingenhoogte 149.5 cm 
breedte 99 cm 
dikte 7 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.