Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Houten gedenkplaat met versregels van J.R.T. Campert , afkomstig van de ondiepwatermijnenveger Hr.Ms. Van Hamel (1960-19...

titelHouten gedenkplaat met versregels van J.R.T. Campert , afkomstig van de ondiepwatermijnenveger Hr.Ms. Van Hamel (1960-1984) 
inventarisnummerJ/005/169 
museumMarinemuseum Den Helder   Marinemuseum Den Helder
makerRood Limpers, Katinka van;  Bishoff, C. 
datum1961  
omschrijvingLangwerpige, eikenhouten gedenkplaat. Met houtsnijwerk. Bovenaan een ankerketting met links en rechts een anker. Aan de zijkanten eikenbladeren met eikels. Onderaan in het midden het familiewapen van ltz 2 L.A.R.J. van Hamel (1915-1941): drie roskammen met in het midden een wassenaar. Aan weerskanten van het wapen een walvis/dolfijn. In het midden de versregels: "O lieflijkheid van lucht en land / van Hollands vrije kust / eens door den vijand overmand / vond ik geen uur meer rust". Uit een gedicht Jan Remco Theodoor Campert. Het bord is ontworpen door beeldhouwster Katinka van Rood Limpers en gesneden door C. Bishoff. Op de achterzijde staat vermeld dat de plaat op 20 oktober 1961 door prof. Van Hamel, vader van de naamgever van het schip aan commandant ltz. 2 OC D.M.J. den Boer werd aangeboden. Ltz. 2 L.A.R.J. van Hamel seinde in 1940 als spion vanuit Nederland gegevens over naar Engeland en organiseerde verzetswerk. Hij werd door de Duitsers gearresteerd en op 13 juni 1941 gefusilleerd. 
afmetingenbreedte 61 cm 
hoogte 52 cm 
dikte 7 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.