Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Oorlogsschepen tijdens vlootrevue voor de Nederlandse kust, 1904

titelOorlogsschepen tijdens vlootrevue voor de Nederlandse kust, 1904 
inventarisnummerA/001/016 
museumMarinemuseum Den Helder   Marinemuseum Den Helder
makerDommelshuizen, Cornelis Christiaan 
scheepsnaamHertog Hendrik, Hr.Ms. 
trefwoordenschildering,  olieverfschilderij,  scheepsportret 
omschrijvingOlieverf op doek. Van links naar rechts: het pantserschip Hertog Hendrik met Koninklijke vlag en wimpel en een pantserdekschip van de Holland-klasse voor anker tijdens een Koninklijk bezoek. Op de voorgrond een particuliere raderstoomboot, mogelijk de Ada van Holland van de Alkmaar Packet. De aanwezigheid van het in maart 1904 in dienst gestelde pantserschip Hertog Hendrik duidt op een mogelijk verband met het bezoek van H.K.H. Wilhelmina en Prins Hendrik aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in september 1904, toen het KIM in Den Helder het 50-jarig bestaan vierde. Twee maanden later vertrok het pantserschip naar Nederlands-Indië, om pas in 1916 (overigens in grijze hoedanigheid) in Nederland terug te keren. In houten lijst met goudkleurig kader. 
afmetingenbreedte 67 cm 
hoogte 57 cm 
 

Commentaar van bezoekers

Willem JJ Boot | 2011-01-21 | 15:32:31Geachte heer Homburg, links- of rechtsom: het is geen Texelse raderveerboot, tenzij het de eerste 'Texel' (eigendom Gebrs. Zur Mühlen), later eerste 'Ada van Holland' zou zijn (1852-1878), waarvan tot nu toe geen enkele afbeelding bekend is. Uw datering aan de hand van het lofwerk op 'Hertog hendrik' maakt dat trouwens onmogelijk. Van de tweede 'Ada van Holland' zijn voldoende foto's (> 10) bekend om te tonen dat dit schip er niet op lijkt. Het model van het schip 1:50 staat bij Koninklijke NV TESO op 't Horntje. Zie gedenkboek 2008 "Een Eeuw Eigen". Interessante kwestie!
Leon Homburg | 2011-01-21 | 14:47:25Dit raderschip heeft al vaker voor hoofdbrekens gezorgd. Inmiddels is de datering van dit schilderij duidelijker afgebakend. Het pantserschip uiterst links is aan de hand van het lofwerk op de boeg gedetermineerd als zijnde de Hertog Hendrik. Dit schip werd in maart 1904 in dienst gesteld en vertrok in november datzelfde jaar naar Nederlands-Indië. In september was de Hertog Hendrik aanwezig bij het bezoek van het Koninklijk paar aan Den Helder i.h.k.v. het 50-jarig bestaan van het Koninklijk Instituut voor de Marine. Dit schilderij zou dus best eens n.a.v. deze gebeurtenis gemaakt kunnen zijn. In dat geval liggen de schepen op het Marsdiep bij Texel en zou het raderschip dus best een 'Texelse' veerboot kunnen zijn. In die tijd voer de Ada van Holland van de Alkmaar Packet tussen Den Helder en Texel. De schaarse foto's van dat schip tonen hoge vierkante raderkasten, terwijl de hier afgebeelde raderboot ronde kasten heeft. Dus ik ben er nog altijd niet zeker van. De beschrijving van dit schilderij zal bij een toekomstige update van de data van het Marinemuseum op Maritiem Digitaal worden aangepast. Mijnheer Boot wil ik bij deze hartelijk danken voor zijn reactie! Leon Homburg, conservator Marinemuseum
Willem JJ Boot | 2011-01-18 | 13:18:42De particuliere raderstoomboot op de voorgrond is zeker niet de Westerschelde (eigendom van de Provinciale Stoomboot Dienst op de Westerschelde). Dit schilderij is eind jaren '70 20'eeuw ook geplaatst in 't Lant van texsel van JA vd Vlis, waarbij het schip werd gehouden voor de eerste Texelse stoomveerboot 'Texel' of 'Ada van Holland' (in dienst 1852-1878). In de tweede helft van de 19'eeuw was de rederij van gebrs Goedkop de enige van dit soort ondernemingen die een witte band om de schoorsteen droeg.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.