Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Waerachtighe verthooninge ende gelegentheyt van de Custen, streckingen ende coursen, van Hollant af, be Noorden om door ...

titelWaerachtighe verthooninge ende gelegentheyt van de Custen, streckingen ende coursen, van Hollant af, be Noorden om door d'Enckte van Nasau, tot voorby de Revier Oby gelyck als het alles geannoteert ende bevaren is geweest, door Jan Huygen van Linschoten de jaren van 1594 en 1595. et. 
inventarisnummerBWAE234b-P16 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Doetecum, Baptista van;  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingPrent opgenomen in Voyasie, ofte Schip-vaert van Ian Huyghen van Linschoten, van by Noorden om langes Noorwegen, de Noordt-Caep, Laplandt, Vinlandt, Ruslandt, de Witte Zee, de Kusten van Kandenoes, Swetenoes, Pitzora, etc. door de Strate ofte Enghte van Nassau tot voorby de Reviere Oby [...].
De kaart geeft het gebied weer waarlangs de noordelijke reis in 1594, 1595 is ondernomen, van Holland, langs Noorwegen, bovenlangs de scandinavische eilanden, naar het oosten langs de kusten van het huidige Rusland. Links bovenin is in een cartouche in het Nederlandse de titel van de kaart opgenomen, met daaronder een graadstok afgebeeld. Op de kaart zijn in de verschillende wateren schepen, routes, windrozen afgebeeld. Bij 'De Vlacke Zee' is een zeehond opgenomen, en bij de 'Nieuwe Noort Zee' een walvis. Rechts onder zijn verschillende prenten afgebeeld van de Samojeden, hun goden en hun vervoer. Links hiervan is in een cartouche de titel in van de prenten in het Latijn en Nederlands opgenomen. 
afmetingenhoogte 29.5 cm 
breedte 34.5 cm 
hoogte 32 cm 
breedte 41.6 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.