Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Waerachtighe afbeeldinghe ende geleegentheyt, van alle de custen, havens, eylanden en streckinghe, van t'lant van Toxar,...

titelWaerachtighe afbeeldinghe ende geleegentheyt, van alle de custen, havens, eylanden en streckinghe, van t'lant van Toxar, Pitsora, Vaygats en de nieuwe Noort zee, tot voorby de reviere Oby, alles nae t'leven uytgeworpen, soo gelyck als wyt eerstmael ontdeckt, nieu bevaren, en sichtelycken ondervonden hebben, t'jaer 1594, van weegen zyn Excelentie Mauritius van Nassau, en myn Heeren de generale Staten der Geunieerde Nederlantsche Provincien; door Jan Huygen van Linschoten. 
inventarisnummerBWAE234b-P14 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Doetecum, Baptista van;  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingPrent opgenomen in Voyasie, ofte Schip-vaert van Ian Huyghen van Linschoten, van by Noorden om langes Noorwegen, de Noordt-Caep, Laplandt, Vinlandt, Ruslandt, de Witte Zee, de Kusten van Kandenoes, Swetenoes, Pitzora, etc. door de Strate ofte Enghte van Nassau tot voorby de Reviere Oby [...].
Bovenin zijn de noordelijke kusten van 'West Frisia Nova', 'Nova Hollandia', 'Nieu Walcheren' en 'Pitsora' weergegeven op de kaart. Daaronder ligt 'De Nieuwe Noort Zee' en 'De Vlacke Zee'. In deze zee zijn walvissen, zeehonden en schepen afgebeeld. Links en rechts is een windroos met het noorden naar onder wijzend afgebeeld. Links onderin is in een cartouche de titel van de kaart in het Latijn en Nederlands opgenomen. Links bovenin zit tussen twee schilden met wapens een cartouche met een kleine opmerking: 'In deesen Inwyck, comt de reviere Oby in Zee lopen, nae dat wy door seeckere informatie verstaen consten'.Midden onderaan is Jan Huygen van Linschotens lijfspreuk ('Souffrir Pour Parvenir') opgenomen met daaronder een schaalstok. Rechts onderin is een cartouche met Latijnse tekst opgenomen, met daarboven een schild. 
afmetingenhoogte 27.1 cm 
breedte 53.2 cm 
hoogte 30 cm 
breedte 76.4 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.