Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Arabischer scheepluijden, welcke die Portugeesen, haer schepen vertrouwen te regeren, in welcken sij oock met haer wijve...

titelArabischer scheepluijden, welcke die Portugeesen, haer schepen vertrouwen te regeren, in welcken sij oock met haer wijven meest woonen. 
inventarisnummerBWAE923a-P30 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingMet de hand ingekleurde prent opgenomen in de uitgave 'Itinerario, voyage ofte schipvaert/ van Jan Huygen van Linschoten naer Oost ofte Portugaels Indien, inhoudende een corte beschryvinge [...]'. Op de prent zijn vijf figuren afgebeeld, waarvan drie Arabieren en twee Abessijnen (mensen uit Pape Janslant/ Abessinië, het huidige Ethiopië). De man links heeft een pijl en boog in zijn handen, waar de rest van het gezelschap ongewapend staat. Naast hem staat een naakt kind die de hand van de vrouw in het midden vasthoudt. De vrouw is geheel bedekt, met een doek om haar heen geslagen. De man rechts van haar heeft vier donkere driehoeken op zijn gezicht, zo ook de vrouw rechts. Op de achtergrond is een berglandschap afgebeeld met ervoor een rivier met twee boten. Dichterbij staan verschillende dieren te grazen, en zit een herder met zijn schapen op een heuvel.
De Arabieren waren vaak de scheepslieden die de schepen van de Portugezen beheerden. De twee figuren rechts zijn Abessijnen, die gebrandmerkt waren op hun gezicht. Ze hadden deze op vier punten op het gezicht die samen een kruis vormden. Dit deden zij als doopritueel, waar vuur het doopwater verving. De Abessijnen werkten vaak ook als scheepsvolk op de Portugese schepen. 
afmetingenhoogte 25.0 cm 
breedte 31.0 cm 
hoogte 31.9 cm 
breedte 40.5 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1596 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.