Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De Bramene doot wesende wordt nae haer wet verbrant, en zijn vrouwe wt liefde haers mans, verbrant haer levendich met he...

titelDe Bramene doot wesende wordt nae haer wet verbrant, en zijn vrouwe wt liefde haers mans, verbrant haer levendich met hem. 
inventarisnummerBWAE923a-P24 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingMet de hand ingekleurde prent opgenomen in de uitgave 'Itinerario, voyage ofte schipvaert/ van Jan Huygen van Linschoten naer Oost ofte Portugaels Indien, inhoudende een corte beschryvinge [...]'. Op de prent staat een brahmaanse vrouw afgebeeld die zich in een pit gooit in een vuur waar haar overleden man ligt. Links staan verscheidene mannen en vrouwen afgebeeld in witte jurken, waarvan drie instrumenten dragen. Te midden zien wij de brahmaanse vrouw zich al dansend in het vuur gooien. Zij draagt een korte top en een lendendoek. Verder draagt zij veel sieraden om haar nek, armen en voeten. In het vuur ligt een naakte man. Rechts staan twee mannen afgebeeld waarvan de één bladeren op het vuur gooit en de ander een vloeistof op het vuur gooit. Op de achtergrond is rook van het vuur afgebeeld en in de verte water en bergen.
Volgens het ‘Itinerario’ zijn er twee verklaringen voor dit ritueel. Ten eerste zou het bijna als heldendaad worden gezien waar de vrouw trouw aan haar man bewijst, dat zij zelfs na de dood bij hem blijft. Een andere verklaring zou zijn dat weduwen zich in het vuur moesten gooien, om zo schrik aan te jagen aan vrouwen die hun man probeerden te vergiftigen om vervolgens een nieuwe man te kunnen trouwen. Dit was ooit door een brahmaanse koning wettelijk bepaald. Volgens het ritueel zou de vrouw al haar sieraden afdoen en verdelen onder haar verwanten, echter zien we dit niet op de prent terug. Vervolgens onder luid muziek zou de vrouw zich in het vuur gooien. Het vuur werd extra aangewakkerd door olie op het vuur te gooien. Daarnaast werden kruiden gebruikt voor de geur. 
afmetingenhoogte 25.0 cm 
breedte 31.1 cm 
hoogte 31.9 cm 
breedte 40.5 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1596 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.