Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


S. Salvador

titelS. Salvador 
inventarisnummerBWAE858-P6 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerCanin, Jan Jansz. (II) 
omschrijvingKaart van S. Salvador (het huidge Salvador, Brazilië). Op het land zijn verschillende kloosters te zien waaronder die van de Jesuiten en Karmelieten. Verder staan er langs de kustlijn vier kastelen. De prent laat de aankomst van de Hollanders zien, die de stad veroveren, maar uiteindelijk maar kort in handen zouden krijgen. De letters in de prent verwijzen naar de beschrijvingen op de bladzijdes waar de prent tussen zit.
Verclaringhe van de voorts. Stadt De todos los Santos. A. Is het karmelijten Clooster. B. Is de poort na t'voorts Clooster. C. Is een Marckt van 600. passen lanck/ daer de Iudianen hare waren vercoopen/ ende heet Terrera. D. Is het Clooster der Jesuijten/ met sijne gaelderijen achter over den Bergh comende. E. Is het S.Franciscus Clooster. F. Is een diepte vol moes-cruyden. G. Is het Bisschops-huys. H. De Dom-kercke. I. T'hof van den Vice-roy. K. Het Ghevanghen-huys. L. Is des Gouverneurs huys. M. Nuesfa Senhoia de Iuda. N. Zijn twee kranen/ oft wind-asen. O. T'Clooster van S. Berta. P. Is een hermitagie ende Cappelle van S. Thomas, wiens beeld/ anno 1618 in sijn vuijst hadde een clomp Ambers van 10. ponden/ tot danckbaerheyt/ datter sulck een menichte Ambers ghestrant waren. Q. Is de Cappel daer de Matroosen te Misse gaen. R. Is t'Casteel van S. Laurents. S. T'Casteel van S. Sebastiaen. T. T'Casteel ende Cappel van Tape Siepe. V. T'Casteel van S. Theunis, of S. Antonio.
Deze kaart is opgenomen in de uitgave "Reys-boeck van het rijcke Brasilien, Rio de la Plata ende Magallanes, Daer in te sien is, De Gheleghentheyt van hare Landen ende Steden, haren handel ende wandel, met de Vruchten ende Vruchtbaerheyt der selver" 
afmetingenhoogte 20.4 cm 
breedte 31.1 cm 
hoogte 23.4 cm 
breedte 37.5 cm 
 
startdatum1624 
einddatum1624 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.