Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Kaart van de wereld

titelKaart van de wereld 
inventarisnummerBWAE142-P2 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerMünster, Sebastian;  Holbein de jongere., Hans;  Huttich, Johann;  Grynaeus, Simon;  Grynaeus, Johann;  Hervagius, Johannes 
scheepsnaamwereld[aarde] 
omschrijvingKaart opgenomen in de uitgave Novus Orbis Regionum ac Insularum veteribus incognitarum, unà cum tabula cosmographica, et aliquot alijs consimilis argumenti libellis, quorum omnium catalogus sequenti patebit pagina. His accessit copiosus rerum memorabilium index. Uitgegeven door Hervagium in 1532 te Bazel.
Kaart van de wereld in ovale vorm. Noord- en Zuid-Amerika worden erg smal weergegeven. Volgens Shirley, auteur van The Mapping of the World, is de kaart geografisch gezien verouderd en waarschijnlijk vóór 1532 gemaakt. De titel van de kaart staat midden boven. Er staan twee Latijnse teksten rechtsonder; één gaat over India, de ander over Scythia. De kaart is rijkelijk versierd. Boven zowel de noord- als de zuidpool is een engel afgebeeld die aan een hendel draait. In de rand rondom de kaart worden verschillende taferelen afgebeeld. Zo is linksonder te zien hoe cannibalen iemand aan het spit roosteren. Linkboven zijn een olifant en gevleugelde slangen afgebeeld. Rechtsboven wordt gejaagd en staan drie planten: 'piper', 'muscata' en 'gariofili'. Rechtonder is onder andere een man te zien met het bijschrift: 'vartomanus'. Onder twee zeemonsters en rechts een zeemeermin Wie de kaart heeft gemaakt is niet zeker. Waarschijnlijk is de kaart door Sebastian Münster gemaakt en de versieringen door Hans Holbein de Jonge. Deze kaart is ook opgenomen in de edities van de Novus Orbis Regionum gedrukt te Bazel in 1537 en 1555. 
afmetingenhoogte 35 cm 
breedte 54.5 cm 
hoogte 38.3 cm 
breedte 77 cm 
 
startdatum1532 
einddatum1532 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.