Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Chinees kleibeeld, voorstellende een Europese man (“Onze Johannes”) in dienst van een van de Europese Oost-Indische Comp...

titelChinees kleibeeld, voorstellende een Europese man (“Onze Johannes”) in dienst van een van de Europese Oost-Indische Compagnieën, zittend 
inventarisnummerM11420 
collectiebeelden    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makeranoniem, China 
omschrijvingChinees kleibeeld, uit circa 1730-39, voorstellende een Europese koopman of scheepsofficier (“Onze Johannes”) in dienst van een van de Europese Oost-Indische Compagnieën, zeer wel mogelijk de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Onze Johannes zit op een stoel, in zijn rechterhand een rol papier en in zijn linkerhand een staf. Hij draagt een donkerblauwe jas en dito vestje met fraaie gouden knopen, daarbij een witte blouse of hemd met hoge boord, bijpassende zwarte broek, kousen en schoenen met goudkleurige gespen. De man is kaal, maar het beeld heeft ooit een (losse pruik) gehad.
De VOC had in de 18e eeuw, specifiek de jaren 1729-99 een eigen factorij (kantoor) in Kanton, China. Hier woonden en werkten VOC-kooplieden om de handel in met name thee en porselein in goede banen te leiden. Hier kwamen ook de kapiteins en de kooplieden van de VOC-schepen naar toe om op de ladingbehandeling en de handel toe te zien. De VOC was niet de enige Europese compagnie met een kantoor in Kanton: ook Engelsen, Denen, Zweden, Fransen en een compagnie uit Oostende (Zuidelijke Nederlanden) huurden hier een factorij. Sommige kooplieden en scheepsofficieren van de Europese handelscompagnieën lieten zich door Chinese kunstenaars vereeuwigen in een portretbeeld van beschilderde (ongebakken) klei.
Bij het originele 18de-eeuwse beeld zijn later een stoel, staf en een rol papier vervaardigd, alsmede een pruikje. Ook een plateau waarop de stoel staat en een pronkkast (waarin het beeld kan worden getoond) zijn speciaal voor dit beeld vervaardigd. 
afmetingenhoogte 43.0 cm 
breedte 32.1 cm 
diepte 30.0 cm 
hoogte  cm 
breedte  cm 
diepte  cm 
 
startdatum1730 
einddatum1739 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.