Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Volmodel van de zusterschepen 'Burgerdijk', 'Blijdendijk', 'Blommersdijk' en 'Bilderdijk', gebouwd in 1921-1922 bij N.V...

titelVolmodel van de zusterschepen 'Burgerdijk', 'Blijdendijk', 'Blommersdijk' en 'Bilderdijk', gebouwd in 1921-1922 bij N.V. C. van der Giessen & Zonen's Scheepswerven te Krimpen aan den IJssel (bouwnummers 483, 484, 486 en 487). 
inventarisnummerM8411 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerPeter Koch Modellwerk GmbH 
scheepsnaamBurgerdijkBlijdendijk (II)Blommersdijk 
omschrijvingHet gestapeld gebouwde model vertegenwoordigt (één van) de acht shelterdek stoomschepen van de B-dijk klasse van iets meer dan 6.800 brt, zoals deze gebouwd zijn voor de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij 'Holland-Amerika Lijn'. De rederij droeg in 1921 de bouw van vier van deze driedeksschepen ('Burgerdijk', 'Blijdendijk', 'Blommersdijk' en 'Bilderdijk') op aan C. van der Giessen & Zonen's Scheepswerven te Krimpen aan den IJssel. De overige vier werden gebouwd door Scheepswerf de Noord ('Binnendijk' en 'Boschdijk'), scheepswerf Boele te Bolnes ('Breedijk') en Maatschappij Fijenoord te Rotterdam ('Beemsterdijk'). Op het model is het onderwaterschip bruin gekleurd, de boottop donkerrood en de rest van de romp zwart. Het hoofddek is bruin. Daarop zijn aangebracht de korte bak, de brug, een dekhuis met daarin de machinekamerschacht, en de kampanje. Tussen de opbouwen zijn de luikhoofden en het laad- en losgerei geplaatst. Alle uitstekende delen op het dek - masten met laadbomen (in totaal 36 stuks), luchthappers, ventilatiekokers, ontluchtingen etc. - zijn verzilverd. Tussen bak en brug zijn twee grote, tussen brug en dekhuis vier kleine en tussen dekhuis en kampanje drie grotere luikhoofden aangebracht. Op het dek zijn verder tal van details zichtbaar, waaronder het anker- en meergerei en het relingwerk. De brug - waar onder meer de salon en de kapiteinshut zijn gevestigd - is opgebouwd uit het brugdek, bovenbrugdek, kommandobrugdek en het schavotje. Het dekhuis kent één dek, het sloependek, waarop de vier sloepen zijn geplaatst, waardoorheen de schoorsteen loopt en waarop het daklicht van de machinekamer is aangebracht. Rondom de schacht zijn de verblijven voor de machinisten gesitueerd. Onder het kampanjedek zijn de logies voor de bemanning ('inlanders' aldus de bouwtekening) en de stuurmachinekamer aangebracht. Afgezien van de noodstuurinrichting en het bijbehorende standaardkompas is het dek verder leeg. Het model toont een ongebalanceerd plaatroer dat achter de rechtsdraaiende enkele scheepsschroef is geplaatst. Het model staat op een onderplaat, maar heeft geen vitrinekap. 
afmetingenlengte 127.3 cm 
breedte 16.6 cm 
hoogte 41 cm 
schaal   
lengte 163.5 cm 
breedte 43.5 cm 
hoogte 59 cm 
 
startdatum1921 
einddatum1922 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.