Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Een diepzee-kantelthermometer.

titelEen diepzee-kantelthermometer. 
inventarisnummerM914 
collectieInstrumenten en technische apparatuur    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLaboratoire Hydrograpique Copenhague 
omschrijvingEen diepzee-kantelthermometer, ingericht voor twee thermometers, in een houten kist met los bijgevoegd gewichtje.
In elke buis bevindt zich een thermometer die kantelende, door het afbreken van het kwikdraad de temperatuur van dat ogenblik vasthoudt. De temperatuur is af te lezen op een schaal langs de thermometerbuis in omgekeerde toestand. In elke thermometerbuis is nog een gewone thermometer ingesmolten voor de correctie van de temperatuur bij de aflezing.
Het binnenwerk kantelt door het neervallen langs de lodingsdraad van een gewichtje (hoogte 7,5 cm/ dikte 3,7 cm) op een pedaal, waardoor de pal gelicht wordt. In de ronde schijf op één der zijkanten bevindt zich een gespannen spiraalveer die het buitenstel doet kantelen. Het toestel wordt met een klem (bovenaan) aan de lodingsdraad geklemd , die ter stabilisering van het toestel, door de spiraal (onderaan) gelegd wordt.
De aflezing is in tienden van graden. Het frame is gemerkt: Laboratoire Hydrograpique Copenhague. No. 63.
De thermometers onderscheidenlijk:
3135. Centigrade Franz Schmidt-Berlin, N4 en buiten op de buis: PTR 1084. Op het melkglas van binnen: Vol.bis 0=162 gr. en achter 1084 staat een adelaar en 1931.
Op de tweede thermometer staat: Centigrade Richter & Wiese Berlin N4 en Vol.bis Ogr = 88 gr. Onderop de buis in blauwe letters: D.R.G.M. 
afmetingenlengte 41 cm 
breedte 12 cm 
hoogte 7.5 cm 
lengte 54 cm 
breedte 16 cm 
hoogte 10.4 cm 
 
startdatum1931 
einddatum1931 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.