Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Een Gorcumse stokpasser in opbergdoos met toebehoren

titelEen Gorcumse stokpasser in opbergdoos met toebehoren 
inventarisnummerM6658 
collectieGereedschappen en werktuigen    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingHouten stokpasser van het Duitse fabrikaat E.O. Richter & Co. Anders dan de meeste stokpassers heeft deze passer een precisie schaalverdeling op de stok, lopend van 0 tot 1000 milimeter. Met de passer kunnen direct, op de milimeter nauwkeurig, cirkels van maximaal twee meter in diameter gemaakt worden. Ondanks de nauwkeurigheid is het instrument eenvoudig. Strak over de stok schuiven twee penhouders die ieder een stift of potlood kunnen bevatten: de stift centreert en het potlood tekent af. Op de opbergdoos van hout staat "EO Richter & Co", gevolgd door logo en twee sterren en Präcision.
Deze stopkasser met opbergdoos is afkomstig van de scheepswerf van Bijker's Aanemingsbedrijf N.V. te Gorinchem. Deze scheepswerf werd op 3 april 1933 opgericht. Op 6 januari 1964 viel het doek voor de werf. De twee laatste schepen, de "Johanna Cornelia" en de "Bastiaan" beide van 128 brt., met respectievelijk de bouwnummers 170 en 171, werden in de loop van dat jaar nog opgeleverd. Deze schepen behoorden tot de kleinste schepen die bij Bijker's gebouwd zijn.
Een instrument als deze is geschikt om gebruikt te worden op diverse plaatsen: bijvoorbeeld in een constructieplaats, in een mallenmakerij, in een timmerwerkplaats, maar ook op een ontwerp-afdeling van een scheepswerf. 
afmetingenbreedte 7 cm 
lengte 24 cm 
lengte 109.5 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.