Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Vlag van het aartshertogdom Toscane, ca. 1845

titelVlag van het aartshertogdom Toscane, ca. 1845 
inventarisnummerM589 
collectiekunstnijverheid    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingVlag van het aartshertogdom Toscane.
Een beschilderde en geappliqueerde vlag, bestaande uit een horizontale rode strook daaronder een witte strook (rechtsmidden) met daarop een wapen omringd door een lauwerkrans. Onder de lauwerkrans hangt een ordeteken. Aan de linkerzijde een geel vlak met daarin een blauw rechthoekig vlak. Onderaan loopt vervolgens een rode horizontale strook.
De vlag is in 2013 gedetermineerd als een Oostenrijkse vlag uit de negentiende eeuw. Rood wit rode banen met het wapen van destijds. Op dat wapen is ondermeer de Boheemse leeuw, Bourgondische symbolen (lelies, schuinbalken), de baarzen van Bar, Lotharingen met de adelaartjes op de schuinbalk, Oostenrijk (balk wit op rood), Habsburg (kleine rode leeuw) te zien. Onduidelijk is de rechterhelft van de vlag met zijn witte grote baan en daarop een blauw vierkant. Dit lijkt niet tot de oorspronkelijke vlag te horen.
Mogelijk, maar niet nader onderzocht, kan de vlag in verband worden gebracht met het bezoek van Frederik, aartshertog van Oostenrijk aan Rotterdam in 1845. Met de Koningssloep die volgens schriftelijke bronnen de Oostenrijkse vlag voer, maakte de aartshertog een vaartocht. 
afmetingenlengte 510 cm 
hoogte 295 cm 
 
startdatum1845 
einddatum1900 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.