Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Model van een receiver-compoundmachine, waarschijnlijk van het raderstoomschip 'Stad Keulen'

titelModel van een receiver-compoundmachine, waarschijnlijk van het raderstoomschip 'Stad Keulen' 
inventarisnummerM551 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerFijenoord, Etablissement 
scheepsnaamStad Keulen[scheepsnaam] 
omschrijvingModel op 1:12 der ware grootte van de stoommachine van hoge en lage druk (receiver compound) volgens de oorspronkelijke vinding in 1828 van G.M. Roentgen, directeur van de Nederlandsche Stoomboot Maatschappij te Rotterdam. Zeer waarschijnlijk stelt het model de machine voor van de raderstoomboot Stad Keulen, ex-James Watt. Dit in Engeland gebouwde schip werd in 1829 verbouwd en omgedoopt. Op de houten grondplaat op de kopse einden een metalen bordje met tekst respectievelijk in het Nederlands en in het Engels.
Diameter H.D. cylinders 20 " (± 51 cm) ; L.D. cylinders 54" (± 137 cm) ; Slag: 40" (± 102 cm) ; Cylinderverhouding: 1:3.65 ; De krukken der H.D. stonden onder een hoek 90° en tussen deze twee was de kruk van de L.D.
Röntgen ontwierp ook de machine voor de "Hercules" in 1829/'30, maar deze was meer een nood-installatie, " hoewel 40 jaren onafgebroken in bedrijf geweest op den Rijn en eerst in 1870 gesloopt." Van deze machine was de H.D. cylinder 21" en de slag vt. en de krukken onder 90°. Als L.D. cylinder een cylinder uit de "Atlas", 54" d. en 42" slag, verticaal in het midden staand, drijvend een as met tandrad van 49 tanden, dat greep in een rad van 74 tanden op de as van de H.D. cylinder.
Zeer waarschijnlijk gebouwd ten behoeve van de ENTOS, tentoonstelling op scheepvaartgebied in 1913 (zie één van de fotoalbums van Fijenoord, vermoedleijk is dit hetzelfde model) 
afmetingenlengte 193.1 cm 
diepte 73.5 cm 
hoogte 67.5 cm 
schaal 1:12  
gewicht 36 kg 
 
startdatum1913 
einddatum1913 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.