Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Volmodel van een 17de-eeuwse Nederlandse koopvaarder, afkomstig uit de kerk in Noord-Scharwoude

titelVolmodel van een 17de-eeuwse Nederlandse koopvaarder, afkomstig uit de kerk in Noord-Scharwoude 
inventarisnummerM52 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamNoord-Scharwoude[plaats] 
omschrijvingModel van een Nederlandse koopvaarder, bewapend met 40 stuk geschut uit het begin van de 17de eeuw. Hangend blokmodel, uitgehold, 40 kanonnen, waarvan 2 achteruit. Afkomstig uit de Hervormde Kerk van Noord-Scharwoude. Het model illustreert de overgang van het pinasschip naar het minder hoog opgebouwde en minder sterk ingetrokken scheeptype van de tweede helft van de 17de eeuw. Het roer werd bestuurd door middel van een kolderstok die door het dek heen steekt. Het model wordt voor het eerst in 1731 vermeld. Omstreeks 1919 werd model door het kerkbestuur verkocht. In 1923 gaf de Rotterdamse reder W.A. Engelbrecht het in bruikleen aan het Museum.
In het model zijn in de romp vier gaten aangetroffen. Hier doorheen liepen vermoedelijk twee ijzeren staven met ogen waaraan het model aan de zoldering kon worden opgehangen.
In 1731 is de eerste vermelding van dit scheepsmodel opgetekend: 'betaelt aan Cornelis Mens van het verwen en vergulden van t'schip en het huis van de dominee 36:13:12 [Archief Nederlands Hervormde Gemeente Noord-Scharwoude,invnr 190, GA Alkmaar) In de Tegenwoordige Staat (1750) wordt vermeld "een Scheepje van veertig stukken kanon"; Arkel en Weismann (1891) noemen dat het scheepje in de noordelijke zijbeuk hing. Ook de Voorlopige lijst noemt het scheepje en vermeldt dat op de spiegel 1840 staat. 
afmetingenlengte 147 cm 
breedte 54.5 cm 
hoogte 123 cm 
lengte 161 cm 
breedte 66 cm 
hoogte 135 cm 
 
startdatum1600 
einddatum1650 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.