Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


s.s. Statendam (II), slaapkamerameublement, 1917

titels.s. Statendam (II), slaapkamerameublement, 1917 
inventarisnummerM3724 
collectiekunstnijverheid    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingSlaapkamerameublement, vervaardigd door de firma H.P. Mutters te 's-Gravenhage en oorspronkelijk bestemd voor een van de luxe hutten aan boord van het in 1912 op stapel gezette s.s. STATENDAM (II). Dit door de Holland- Amerika Lijn bij Harland & Wolff bestelde passagiersstoomschip stond bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog nog op stapel. Nadat de bouw aanvankelijk was stopgezet werd het casco gevorderd door de Britse Admiraliteit, die het schip liet afbouwen als troepentransportschip. Herdoopt in JUSTICIA werd het in beheer van de White Star Line gegeven.
Na een aantal reizen met Canadese en Amerikaanse troepen tussen Amerika en Engeland te hebben gemaakt werd de JUSTICIA op 19 juli 1918, op weg van Belfast naar New York, ter hoogte van Skerryvore getorpedeerd door de Duitse onderzeeboot UB 64. De volgende dag werd het nog drijvende schip opnieuw getorpedeerd doror een andere U-boot en zonk.
Het nooit geinstalleerde slaapkamerameublement (het stond nog bij Mutters) kwam in bezit van de heer Wilton, grootvader van de schenkster en is vele jaren door hem en zijn vrouw gebruikt. Na het overlijden van Wilton en zijn echtgenote kwam het in het bezit van hun dochter mevrouw C.M. van Essen-Wilton, uit wier nalatenschap het museum het verwierf.
Het blauwgrijs gespoten ameublement, versierd met een rand van bloemen, verkeert nog in originele staat. Het bestaat uit: 2 bedden met nachtkastje, 1 grote garderobekast, 2 rechte stoeltjes, 1 toilettafel, 1 ladenkastje. De bekleding heeft in de huidige uitvoering een bloemetjespatroon, dat niet origineel is. Oorspronkelijk had het, volgens mededeling van de kleindochter van Wilton, een okerkleurige bekleding.
Als bijzonderheid kan worden vermeld, dat Mutters indertijd nog zes à acht soortgelijke slaapkamerameublementen heeft gemaakt, die geplaatst werden aan boord van het R.M.S. TITANIC. Gegevens over deze order zouden naar mededeling van de schenkster nog te vinden zijn in het Mutters-archief, dat in het Haagse Gemeentemuseum wordt bewaard. 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.