Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Theekan van de Anchor Line

titelTheekan van de Anchor Line 
inventarisnummerM3425 
collectiekunstnijverheid    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSweddon en Son Ltd, A. 
scheepsnaamCilicia[scheepsnaam]Jan Backx[scheepsnaam] 
omschrijvingTheekan van de Anchor Line. Met veelkleurige bloemdecoratie. Op onderzijde opdruk van logo (vlag met omgekeerd anker).
Afkomstig van het m.s. Cilicia van de Anchor Line te Glasgow. Dit schip werd gebouwd door de Fairfield Shipbuilding & Engineering Co. Ltd. te Glasgow voor de India dienst van de Anchor Line. Het was een passagiers- en vrachtschip met accomodatie van 6700 ton lading. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het schip dienst als Armed Merchant Cruiser bij de Royal Navy. Aan het einde van de oorlog werd het omgebouwd tot troepentransportschip (1944). In 1946 kreeg de rederij het schip terug en liet het weer terugbouwen tot passagiersschip. Van 1947 tot 1966 voer het schip weer op de oude route. Door de concurrentie van het vliegtuig was het schip, als zoveel passagiersschepen, niet meer lonend te exploiteren en werd in 1966 te koop aangeboden. Het werd aangekocht door de Stichting Vakopleidingen Havenbedrijf om als school ten behoeve van de Rotterdamse haven dienst te doen. Na verbouwing bij de werf van Velrome op Rozenburg kreeg de Cilicia, inmiddels omgedoopt tot 'Jan Backx', ligplaats in de Parkhaven. Het schip deed dienst tot 1980 en werd toen voor sloop naar Spanje verkocht.
De theekan behoorde in ieder geval tot het naoorlogse serviesgoed van het schip en was nog aan boord, toen het schip werd overgenomen door de Havenvakschool. 
afmetingenhoogte 12 cm 
diameter 8.6 cm 
breedte 13 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.