Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Model van een oscillerende stoommachine met Morganwielen

titelModel van een oscillerende stoommachine met Morganwielen 
inventarisnummerM2383 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHeld, L.H. 
omschrijvingModel van een oscillerende stoommachine met Morganwielen, met 4 schuingeplaatste enkelwerkende cilinders.
Coll.Held nr.3:" Van twee tegenover elkaar liggende cilinders worden de stoomschuiven door één excentriek bediend. Ontwerp Roentgen.
Machine diende voor de aandrijving van een raderboot. De krukas ligt daarom hoog. De cilinders zijn hellend gebouwd, daardoor konden ook bij beperkte hoogte lange cilinders en drijfstangen toegepast worden. In de lange, holle zuiger kan de drijfstang op en neer bewegen (trunksysteem). De cilinders zijn aan één kant open; enkelwerkend.
Bij deze machine, bestemd voor een raderboot, zijn de cylinders onder een hoek van 45 graden geplaatst om de hoogte te beperken. De twee tegenover elkaar liggende cylinders, zowel voor als achter, worden door één excentriek bedien. Hoewel de machine enkelwerkend is, kan er wel een omkeerinrichting op worden aangebracht (niet aanwezig op het model). Teneinde het 'dode punt' bij het aanzetten op te heffen zijn er 4 cylinders aangebracht. Het ontwerp is van Roentgen. Hellende machines kwamen reeds vroeg voor. Zij werden ontwikkeld uit een oogpunt van besparing van hoogte. Bij het toenemen van het vermoegen werden de cylinders steeds groter als gevolg van de nog lage stoomdruk warmee moets worden gewerkt. Met name bij rivierstoomschepen was de inbouwhoogte beperkt. Door het in hellende stand opstellen van cylinders kon de machine lager worden gebouwd. Belangrijkste machine-onderdelen: 1) cylinder 2) kruishoofd 3) drijfstang 4) kruk (as) 5) excentriek 
afmetingenbreedte 23 cm 
hoogte 24 cm 
lengte 35 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.