Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Stuurrad van het m.s. 'Pegase'

titelStuurrad van het m.s. 'Pegase' 
inventarisnummerM2118 
collectiescheepsuitrustingsstukken    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingStuurrad van het m.s. 'Pegase'. Houten stuurrad, afkomstig van het noodstuurgerei van het Panamese m.s. 'Pegase'.
Het schip is in 1952 gebouwd bij de At. et Ch. de la Seine (Worms) voor de Nouvelle Compagnie Havraise Peninsulaire de Navigation te Le Havre als 'Nossi-Be' voor de geregelde passagiersvaart tussen Frankrijk en Madagaskar. In 19.. werd de 'Nossi-Be' verkocht aan de Paloma Tercera Shipping Co Ltd., Panama en herdoopt 'Pegase'. Op 27 februari 1975 brak brand uit aan boord van de 'Pegase' toen het schip, op reis van Le Havre naar Gibraltar zich ten N.W. van Guernsey bevond. Na het blussen van de brand bleek de schade zo ernstig, dat de 'Pegase' voor sloop werd verkocht naar Scheepssloperij De Koophandel te Nieuw Lekkerland. Op 26 april 1975 arriveerde het schip voor de laatste keer te Rotterdam.
Het stuurrad behoorde met een tweede, gelijke stuurrad (inmiddels ook door het museum aangekocht) tot de noodstuurrichting van de 'Pegase' op het achterschip. Het is gemaakt van mahoniehout en aan de voorzijde ingelegd met een koperen rand. Tevens is de naaf van koper vervaardigd. 
afmetingendiameter 154 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.