Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Volmodel van het oorlogsschip 'Veenlust' dan wel 'Prinses Caroline'

titelVolmodel van het oorlogsschip 'Veenlust' dan wel 'Prinses Caroline' 
inventarisnummerM203 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamVeenlust[scheepsnaam]Princes Carolina[scheepsnaam] 
omschrijvingVolmodel (reconstructiemodel?) van het oorlogsschip 'Veenlust' dan wel 'Prinses Caroline' van het vierde charter van de Admiraliteit op de Maze.
In 1747 werd op de werf van de Rotterdamse admiraliteit aan de Nieuwehaven een linieschip op stapel gezet. Het schip was ontworpen door de Rotterdamse scheepsbouwmeester Paulus van Zwijndregt en zou de naam 'Prinses Caroline' gaan voeren, naar de dochter van de Friese stadhouder die in 1747 als Willem IV ook stadhouder van Holland werd. Het schip was van het vierde charter, het was 146 voet lang en voerde 50 stuks geschut. Het scheepsmodel is om niet bekende redenen 'Veenlust' genoemd, een naam die in de bronnen en literatuur over de Nederlandse oorlogsvloot uit het midden van de 18de eeuw niet voorkomt. De bouw van Nederlandse oorlogsschepen lag in de eerste helft van de 18de eeuw in handen van Engelse bouwmeesters, wier hulp was ingeroepen om de bouw van zulke schepen in de Republiek een nieuwe impuls te geven. Onder hun invloed werd de constructie van het achterschip langer en lichter, wat gunstig was voor de diepgang van de schepen. De schepen werden ook meer gewrongen, dat wil zeggen met een enigzins gebogen spiegel en ramen in de zijgalerijen van die spiegel. Dit model is een mooi voorbeeld van die bouwwijze. 
afmetingenlengte 150 cm 
breedte 55 cm 
hoogte 131 cm 
schaal 0  
 

Commentaar van bezoekers

Alan Lemmers | 2019-01-24 | 08:15:09 De boouw van Nederlandse oorlogsschepen lag in de eerste helft van de 18de eeuw niet in handen van Engelse scheepsbouwers. Alleen bij de Admiraliteit van Amsterdam waren Engelse scheepsbouwmeester in dienst en wel achtereenvolgens Thomas Davis, Charles Bentam en John May. Bentam heeft bij gelegenheid ook voor de Admiraliteit van Friesland gebouwd. Op de andere admiraliteitswerven (Rotterdam, Vlissingen, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik) werd alleen door Nederlandse scheepsbouwers gebouwd.
Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2014-08-25 | 09:43:25@Rob Drukker: Dank voor de correctie op deze typefout, die ook bij enkele technische tekeningen voorkwam. E.e.a. is inmiddels hersteld in onze objectbeschrijvingen; bij de volgende update van collectiegegevens is de foute spellingwijze verdwenen.
Rob Drukker | 2014-08-15 | 10:06:28 De correcte familienaam is Van Zwijndregt, niet Van Zwijndrecht.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.