Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Plankje met boordgeld van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland'

titelPlankje met boordgeld van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' 
inventarisnummerM2021 
collectiebetaalmiddelen en waardestukken    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingPlankje met boordgeld van de Stoomvaart Maatachappij Nederland. Kort na de Tweede Wereldoorlog uitgegeven door de N.V. Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' te Amsterdam en bestemd voor gebruik aan boord van haar passagiers vervoerende schepen, met name het m.s. Oranje. Het boordgeld werd uitgegeven in verband met de grote schaarste aan deviezen kort na de oorlog waardoor het gebruik van Nederlands geld aan boord niet mogelijk was. Het gelakte plankje draagt exemplaren van de volgende muntsoorten: 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent, 100 cent, 250 cent en 500 cent. Op de voorzijde van elke munt is de waarde aangegeven alsmede het opschrift 'boordgeld'. Op de rand hieromheen staat: 'N.V. Stoomv. Mij. 'Nederland', Amsterdam'. Aan de achterzijde is het vignet van de rederij afgebeeld. Twee identieke exemplaren (a en b). 
afmetingenbreedte 21 cm 
hoogte 23.2 cm 
 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2016-11-21 | 09:49:27@Paul van der Zee: veel dank voor uw aanvulling!
Paul van der Zee | 2016-11-21 | 09:44:22Er zijn twee verschillende 25-cent stukken. Zie http://www.oude-aandelen.nl/boordgeldsmn.html
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.