Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Waterlijnmodel van het m.s. 'Jagersfontein' (ex 'Elandsfontein' ex 'Rietfontein')

titelWaterlijnmodel van het m.s. 'Jagersfontein' (ex 'Elandsfontein' ex 'Rietfontein') 
inventarisnummerM1900 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerBrood, Hans 
omschrijvingWaterlijnmodel schaal 1:200 van het m.s. JAGERSFONTEIN passagiers- en vrachtschip, in 1939 als RIETFONTEIN op stapel gezet bij de werf F. Schichau te Elbing (bouwnr. 1441) voor de Vereenigde Nederlandse Scheepvaart Mij. te 's-Gravenhage. Tijdens de bouw herdoopt in ELANDSFONTEIN. Het schip werd op 30 maart 1940 tewatergelaten. De afbouw werd kort daarna gestaakt als gevolg van de oorlogsomstandigheden. In 1945 werd het casco in ernstig beschadigde en gedeeltelijk gezonken toestand teruggevonden in Gdynia. Het wrak werd door de Russen gelicht en na moeizame onderhandelingen slaagde de V.N.S. er in het terug te kopen. Op 9 augustus 1947 werd het wrak naar Vlissingen versleept om bij de Koninklijke Maatschappij "De Schelde" te worden hersteld en afgebouwd als passagiers- en vrachtschip voor de Holland-Afrika Lijn.
Op 11 maart 1950 werd het inmiddels in JAGERSFONTEIN omgedoopte schip officieel overgenomen door de rederij. De JAGERSFONTEIN voer tot juli 1967 in de dienst op Zuid-Afrika en werd daarna uit de vaart genomen als gevolg van de concurrentie met het vliegtuig en de steeds slechter wordende vooruitzichten voor het passagiersschip. Na enkele maanden in de Waalhaven te Rotterdam opgelegd te hebben gelegen moest het schip bij gebrek aan belangstellenden voor de sloop van Taiwan (Formosa) worden verkocht. Herdoopt in DEVON vertrok de voormalige JAGERSFONTEIN eind oktober 1967 op eigen kracht onder Griekse vlag naar haar laatste haven.
Voornaamste afmetingen:
lengte over alles 160,90 meter
lengte tussen l.l. 152,28 meter
breedte 19,15 meter
holte 10,08 meter
tonnage (in 1966) 10574 BRT
De beide schroeven werde aangedreven door 2-tact enkelwerkende direct omkeerbare 9-cylinder Schichau/Sulzer diezelmotoren van elk 6000 PK, waarmee de snelheid van 17,5 mijl werd behaald.
De JAGERSFONTEIN had accommodatie voor 204 passagiers en had een bemanning van 125 koppen. 
afmetingenlengte 80.4 cm 
breedte 9.6 cm 
hoogte 20 cm 
schaal 1:200  
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.