Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Kajuitnummer

titelKajuitnummer 
inventarisnummerM1790 
collectiescheepsuitrustingsstukken    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamBerlin[scheepsnaam] 
omschrijvingKajuitnummer. Kajuitnummerplaatje No. 23, afkomstig van het s.s. BERLIN, op 21 februari 1907 vergaan op de Noorderpier bij Hoek van Holland tijdens zwaar stormweer. Het plaatje is door de schenker tussen het aangespoelde wrakhout gevonden en van een houten voetstukje voorzien.
Het s.s. BERLIN was in 1894 bij Earle's Shipbuilding and Engineering Co. Ltd. te Hull gebouwd voor de Great Eastern Railway Company en deed dienst als nachtboot op het traject Harwich - Hoek van Holland. Het schip mat 1745 BRT en bezat de volgende hoofdafmetingen:
lengte 302'5"
breedte 36'
De diepgang bedroeg 15'3". De twee schroeven werden aangedreven door twee triple expansie stoommachines met een gezamenlijk vermogen van 5000 IPK, de dienstsnelheid was 18 mijl.
In de vroege morgenuren van 21 februari 1907 liep de BERLIN, door zware grondzeeën uit de koers geslagen, op de Noorderpier te Hoek van Holland. Na anderhalf uur was het schip doormidden gebroken. Ondanks grootscheepse reddingspogingen kwamen, als gevolg van de ongelukkige ligging van het wrak, 80 passagiers en 48 bemanningsleden bij deze ramp om. Slechts 9 passagiers en 5 bemanningsleden brachten het er levend van af. Een uitvoerig en volledig verslag van de ramp, die destijds veel opschudding veroorzaakte, is te vinden is Sea Breezes, jaargang 1962, Vol. 33/1, pag. 112 e.v. in het artikel " The BERLIN Disaster" by F.G.E. Moll of Voorburg, Holland.
Drie foto's van het wrak, genomen na de ramp, zijn te vinden onder no. F33, F34 en F35. 
afmetingenlengte 4.6 cm 
breedte 3.3 cm 
hoogte 0.3 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.