Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Indiaensche nooten ofte Palmboomen welcke in Indien veel opbrengen want geven soete spijs en dranck, stoff tot scheepen,...

titelIndiaensche nooten ofte Palmboomen welcke in Indien veel opbrengen want geven soete spijs en dranck, stoff tot scheepen, seijlen en touwen en daer die selffde scheepen met gelaeden en die schipluijden mede gevoet werden. / Een plante draegende het geheele Iaer vruchten, diemen Indiaensche vijgen noemt, seer voedende en een daegelickse spijse der Indianen. / Fruijten diemen Arrecca ofte Faufel noemt en die blaeden Bettelle, welcke met wat calcks vermengt die Indianen en gantschen dach kauwen het sap doorswelgen om tlichaem te purgeren en ander haerder crachten. / Orientaelsche Peeper wasschen de tmuer cruyt niet ongelyck 
inventarisnummerB21593a-P36 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Baptista van;  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingAfbeelding van verschillende vruchten, bomen en planten. Links staat een man met zijn rug tegen een palmboom aan, kijkend naar de rest van de omgeving. Een andere man (‘Chauderin’) klimt in een boom met een mes achter op zijn rug gebonden. In de verte zit een tweetal bij een vuur. Een rivier stroomt rondom het gebied, waarin ook een figuur drijft. Rechts op de prent staat een peperboom (met daarnaast het woord 'Peeper') met daarachter een huis afgebeeld. Op de achtergrond ligt een berglandschap.
De prent laat verschillende vruchten, bomen en planten zien. één van de belangrijkste was de palmboom. Deze werd namelijk voor veel verscheidene dingen gebruikt. In de boom werden inkepingen gemaakt zodat de Canarim gemakkelijk en snel de boom kon inklimmen om de noten los te maken. Het hout van de boom werd gebruikt voor boten. De bladeren voor het zeil van een boot of voor dakbedekking van de huizen. Verder werd het schors van de kokosnoot gebruikt om touw te maken. Verder zien we op de prent onder andere peper, een Indische vijgenboom en Arecabomen.
Prent opgenomen in de uitgave Itinerarium, Ofte Schip-vaert naer Oost ofte Portugaels Indien. Inhoudende een beschrijvinghe, dier Landen, Zee-kusten, Havens, Rivieren, Hoecken ende Plaetsen, met de ghedenck-weerdighste Historien der selver. Hier zijn by ghevoeght de Conterfeytsels, van de Habijten ofte Drachten, so van de Portugesen aldaer residerende, als van de in-gheboren Indianen: Ende van hare Tempelen, Afgoden, Huysinghen, manieren, Godesdienst, Politie, Huys-houdinghen ende Koop-handel, hoe ende waer die gedreven wort: Als oock van de Boomen, Vruchten, Kruyden, Specerijen, ende dierghelijcke Materialen van die Landen. / Alles beschreven door Ian Huygen van Linschoten. Van nieus ghecorrigeert ende verbetert. - Amsterdam : Cloppenburgh, Jan Evertsz (I), 1623. 
afmetingenhoogte 25.0 cm 
breedte 31.0 cm 
hoogte 31.7 cm 
breedte 42.3 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1623 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.