Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Habijt en gedaente der Indiaensche Coopluijden welcke in hare handel seer cloeck zijn. / Banjanen van Cambajen int kenne...

titelHabijt en gedaente der Indiaensche Coopluijden welcke in hare handel seer cloeck zijn. / Banjanen van Cambajen int kennen van gesteenten schrijven en rekenen zeer geoeffent. / Bramenes der Indiaenscher affgoden Papen ofte Priesters. 
inventarisnummerB21593a-P28 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingAfbeelding van links twee mannelijke Banianen en rechts twee brahmanen (priesters), waarvan één man en één vrouw. Het koord dat de man rechts over zijn torso draagt was bedoeld om dit onderscheid ten opzichte van anderen duidelijk te maken. De man links is een koopman (‘Mercador’) en draagt een lange witte jurk (een ‘cabaja’ genoemd door Van Linschoten) met een sjerp om het middel. Verder draagt hij een tulband en sandalen. De man rechts van hem draagt hetzelfde, maar in plaats van sandalen draagt de man schoenen met gekrulde punten. Hij heeft schrijfwaren in zijn handen. De man rechts draagt slechts een lendendoek en tulband. De vrouw rechts is volledig gehuld in een doek, en heeft om haar enkel en teen ringen. Op de achtergrond is een heuvelachtig landschap met een rivier afgebeeld. Rechts op de achtergrond zien wij een tempel met een beeld, die drie mannen naakt op hun knieën vereren.
De Banianen waren Indische kooplieden, die konden schrijven en rekenen. Daarnaast hadden zij veel kennis over parels. Brahmanen, de Indische priesters, hadden het meeste aanzien onder de Indische volkeren. Zij waren namelijk daarnaast vaak ook de hoogwaardigheidsbekleders van de koning, en bekleedden veel andere hoge posten in de samenleving.
Prent opgenomen in de uitgave Itinerarium, Ofte Schip-vaert naer Oost ofte Portugaels Indien. Inhoudende een beschrijvinghe, dier Landen, Zee-kusten, Havens, Rivieren, Hoecken ende Plaetsen, met de ghedenck-weerdighste Historien der selver. Hier zijn by ghevoeght de Conterfeytsels, van de Habijten ofte Drachten, so van de Portugesen aldaer residerende, als van de in-gheboren Indianen: Ende van hare Tempelen, Afgoden, Huysinghen, manieren, Godesdienst, Politie, Huys-houdinghen ende Koop-handel, hoe ende waer die gedreven wort: Als oock van de Boomen, Vruchten, Kruyden, Specerijen, ende dierghelijcke Materialen van die Landen. / Alles beschreven door Ian Huygen van Linschoten. Van nieus ghecorrigeert ende verbetert. - Amsterdam : Cloppenburgh, Jan Evertsz (I), 1623. 
afmetingenhoogte 25.0 cm 
breedte 31.4 cm 
hoogte 31.7 cm 
breedte 42.3 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1623 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.