Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Een Portugeesche vrouwe verselschapt met hare man en slaven des snachts die kercken besoeckende.

titelEen Portugeesche vrouwe verselschapt met hare man en slaven des snachts die kercken besoeckende. 
inventarisnummerB21593a-P21 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingAfbeelding van zeven personen en een hondje. Het gaat om een echtpaar dat samen met een gevolg van slaven een nachtelijke wandeling maakt naar de kerk. Op de achtergrond is een berglandschap afgebeeld, en in de lucht zijn sterren en een maan te zien. De donkere man links is gehuld in een grote omslagdoek. De Portugese man draagt een lange mantel. De vrouw naast hem draagt een kap en een jurk met dessin. Om haar armen draagt zij vele armbanden. Rechts van haar staan drie donkere mannen met speren en een kleinere vrouw.
Volgens het 'Itinerario' was de processie naar de kerk bij nacht indertijd één van de weinige uitjes die de Portugese vrouw had in Indië. Vaak waren de vrouwen (aldus Van Linschoten) uitgedost met ‘costelijcke cleederen… ende gouwe braselettes’.
Prent opgenomen in de uitgave Itinerarium, Ofte Schip-vaert naer Oost ofte Portugaels Indien. Inhoudende een beschrijvinghe, dier Landen, Zee-kusten, Havens, Rivieren, Hoecken ende Plaetsen, met de ghedenck-weerdighste Historien der selver. Hier zijn by ghevoeght de Conterfeytsels, van de Habijten ofte Drachten, so van de Portugesen aldaer residerende, als van de in-gheboren Indianen: Ende van hare Tempelen, Afgoden, Huysinghen, manieren, Godesdienst, Politie, Huys-houdinghen ende Koop-handel, hoe ende waer die gedreven wort: Als oock van de Boomen, Vruchten, Kruyden, Specerijen, ende dierghelijcke Materialen van die Landen. / Alles beschreven door Ian Huygen van Linschoten. Van nieus ghecorrigeert ende verbetert. - Amsterdam : Cloppenburgh, Jan Evertsz (I), 1623. 
afmetingenhoogte 24.7 cm 
breedte 31.8 cm 
hoogte 31.7 cm 
breedte 42.3 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1623 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.