Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Cleedinge en dracht van een Portugeesche Dochter ofte Maecht in Indien / Der Portugeesen gehoude Vrouwen, habijt en cijr...

titelCleedinge en dracht van een Portugeesche Dochter ofte Maecht in Indien / Der Portugeesen gehoude Vrouwen, habijt en cijraet. / Cleedinge en dracht der Portugeescher Weduwen welcke weder houwende aflegge, weder aen nemende der gehouder dracht. / Der Vrouwen cleedinge en hulsel binnen shuijs van wat staet en ouderdom die zijn. 
inventarisnummerB21593a-P20 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingAfbeelding van vier Portugese vrouwen. In het onderschrift wordt beschreven dat elke vrouw voor een type staat, met bijpassende kleding. Links staat de Portugese dochter of ongehuwde vrouw (op de prent ‘Donzella’ genoemd). Zij draagt een jurk met een hoge v-hals en kleine kraag. De vrouw rechts van haar is de gehuwde vrouw (in de prent ‘Cazada’ genoemd). Zij draagt een jurk met een laag uitgesneden ronde hals, met eronder een hemd dat hoog sluit. Opvallend zijn de vele armbanden om haar rechter arm en de waaier in haar hand. Naast de ‘Cazada’ staat de weduwe (‘Viuua’) gehuld in een lange, donkere jurk met een mantel die van boven haar hoofd tot op de grond loopt. Meest rechts op de prent staat een Portugese vrouw die de kleding die binnenshuis werd gedragen vertegenwoordigd. Zij draagt een weinig verhullende blouse met daaronder een rok tot over de knieën, gemaakt van een stof met dessin. Op de achtergrond is de onderste verdieping van een gebouw met pilaren afgebeeld.
In Van Linschoten’s Itinerario wordt een uitgebreide beschrijving gegeven over de kleding die de Portugese vrouw binnenshuis draagt. Verder verteld Van Linschoten over de dagelijkse rituelen van de Portugese vrouwen. Zij wasten zich dagelijks, smeerde zich in met ‘welrieckende’ kruiden, parfums en wierook en kauwden de hele dag op betelbladeren, kalk en areca. De vrouwen kwamen nauwelijks buiten, slechts om naar de kerk te gaan of op bezoek bij een andere vrouw te gaan.
Prent opgenomen in de uitgave Itinerarium, Ofte Schip-vaert naer Oost ofte Portugaels Indien. Inhoudende een beschrijvinghe, dier Landen, Zee-kusten, Havens, Rivieren, Hoecken ende Plaetsen, met de ghedenck-weerdighste Historien der selver. Hier zijn by ghevoeght de Conterfeytsels, van de Habijten ofte Drachten, so van de Portugesen aldaer residerende, als van de in-gheboren Indianen: Ende van hare Tempelen, Afgoden, Huysinghen, manieren, Godesdienst, Politie, Huys-houdinghen ende Koop-handel, hoe ende waer die gedreven wort: Als oock van de Boomen, Vruchten, Kruyden, Specerijen, ende dierghelijcke Materialen van die Landen. / Alles beschreven door Ian Huygen van Linschoten. Van nieus ghecorrigeert ende verbetert. - Amsterdam : Cloppenburgh, Jan Evertsz (I), 1623. 
afmetingenhoogte 24.8 cm 
breedte 31.4 cm 
hoogte 31.7 cm 
breedte 42.3 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1623 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.