Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Indische hutte Lanthuijsen en dorpen ontrent Goa.

titelIndische hutte Lanthuijsen en dorpen ontrent Goa. 
inventarisnummerB21593a-P15 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingAfbeelding van een vrouw die water over haar hoofd gegoten krijgt door de man rechts van haar. Tussen hen in staat een bak met water op de grond en ligt de doek die de vrouw eerst aanhad. Links van de vrouw zijn drie verschillende dieren afgebeeld: een os, een varken en een schaap met een bijzonder lange, wollige staart. Achter de dieren zijn twee mannen in gesprek. De man links is in slechts een lendendoek gehuld, de man rechts in een witte jurk. Op de achtergrond zijn twee huisjes afgebeeld, waarvan de linker een winkel is waar twee mannen met weegschalen bezig zijn. Rechts voor zit een vrouw gehurkt bij een klein stroompje, waar zij zich wast. Achter haar staat een vrouw half gebukt met een koord in haar handen die een put ingaat. Achter de vrouw loopt een man weg met een grote kruik op zijn hoofd.
In het ‘Itinerario’ wordt een plek beschreven die erg lijkt op de prent, en is dan ook vermoedelijk het dorpje Bardes, in de buurt van Goa. Er zijn winkels, dieren en een rivierstroompje waar men zich waste. Het zijn de huizen en woonomgeving van de Canarim (de inheemse boeren). De opbrengst in dit dorpje kwam vooral van Indische palmen (die op de achtergrond zijn weergegeven). Inwoners woonden dichtbij rivieren en oevers, omdat de grond hier goed was voor de palmbomen.
Prent opgenomen in de uitgave Itinerarium, Ofte Schip-vaert naer Oost ofte Portugaels Indien. Inhoudende een beschrijvinghe, dier Landen, Zee-kusten, Havens, Rivieren, Hoecken ende Plaetsen, met de ghedenck-weerdighste Historien der selver. Hier zijn by ghevoeght de Conterfeytsels, van de Habijten ofte Drachten, so van de Portugesen aldaer residerende, als van de in-gheboren Indianen: Ende van hare Tempelen, Afgoden, Huysinghen, manieren, Godesdienst, Politie, Huys-houdinghen ende Koop-handel, hoe ende waer die gedreven wort: Als oock van de Boomen, Vruchten, Kruyden, Specerijen, ende dierghelijcke Materialen van die Landen. / Alles beschreven door Ian Huygen van Linschoten. Van nieus ghecorrigeert ende verbetert. - Amsterdam : Cloppenburgh, Jan Evertsz (I), 1623. 
afmetingenhoogte 25.4 cm 
breedte 30.4 cm 
hoogte 31.7 cm 
breedte 42.3 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1623 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.