Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


O.Leilão que se faz cada dia pola menhã na rua direita na cidade de Goa feito polo natural por Ioan de Linschoten framen...

titelO.Leilão que se faz cada dia pola menhã na rua direita na cidade de Goa feito polo natural por Ioan de Linschoten framengo 
inventarisnummerB21593a-P14 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingAfbeelding van de markt van Goa, die delen van de dagelijkse handel verbeelden. De mensen staan verspreid over de markt. Links in de bovenhoek van de prent staat een geldwisselaar afgebeeld. Links vooraan de prent lopen twee arbeiders, slechts met een lendendoek gekleed met een grote mand over de schouders, de markt op. Rechts van hen staat een ‘porteiro/wtroeper’ (uitroeper) te midden van een groep mannen en vrouwen om de slaaf rechts van hem aan te prijzen en te verkopen. Vooraan op de prent staat een ‘ama/voester’ (voedster), een vrouw die een baby bij zich draagt. In het midden van de prent staat een verkoper stof te verkopen, waarachter een tafel gedekt is waaraan drie mannen zitten. Rechts op de prent is een donkere man te paard, een ‘sande/peertberyder’ (paardberijder), afgebeeld. Verder rechts vooraan op de prent lopen drie vrouwen, waarnaast twee donkere mannen een draagstoel tillen. Op de achtergrond zijn lage, platte gebouwen afgebeeld.
De markt van Goa, in de volksmond ook wel Leylon (afroepplaats) genoemd, was de belangrijkste handelsplek in het gebied waar de Portugezen koloniën hadden. Handelaren van over de hele wereld kwamen naar deze grote, open markt. Ook mogendheden, vrouwen (die vrijwel niet naar buiten mochten) en winkeleigenaren waren aanwezig op de markt. De handel was zeer divers: voedsel, kleding, dieren en slaven werden hier verhandeld. Paarden uit Arabië, slaven, kruiden voor medisch gebruik, zacht geurende zalven en kleren uit Phrygië waren hier allemaal te vinden. Naast de markt als handelsnetwerk was het ook een sociale ontmoetingsplaats voor velen.
Prent opgenomen in de uitgave Itinerarium, Ofte Schip-vaert naer Oost ofte Portugaels Indien. Inhoudende een beschrijvinghe, dier Landen, Zee-kusten, Havens, Rivieren, Hoecken ende Plaetsen, met de ghedenck-weerdighste Historien der selver. Hier zijn by ghevoeght de Conterfeytsels, van de Habijten ofte Drachten, so van de Portugesen aldaer residerende, als van de in-gheboren Indianen: Ende van hare Tempelen, Afgoden, Huysinghen, manieren, Godesdienst, Politie, Huys-houdinghen ende Koop-handel, hoe ende waer die gedreven wort: Als oock van de Boomen, Vruchten, Kruyden, Specerijen, ende dierghelijcke Materialen van die Landen. / Alles beschreven door Ian Huygen van Linschoten. Van nieus ghecorrigeert ende verbetert. - Amsterdam : Cloppenburgh, Jan Evertsz (I), 1623. 
afmetingenhoogte 25.4 cm 
breedte 60.3 cm 
hoogte 31.7 cm 
breedte 82.4 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1623 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.