Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Maniere als haer die Mandoryns van China welcke het princepael governement hebben laten draegen en op die revieren verme...

titelManiere als haer die Mandoryns van China welcke het princepael governement hebben laten draegen en op die revieren vermeyen vaeren. 
inventarisnummerB21593a-P11 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Baptista van;  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingAfbeelding van een Chinese man, op de voorgrond, geknield voor een drietal mannen voor hem, waarvan één man verheven is boven de rest doordat hij op een draagstoel staat. Naar waarschijnlijkheid is de man een hoogwaardigheidsbekleder, in het 'Itinerario' ook wel Loitia’s genoemd. De twee mannen aan weerszijden van de draagstoel houden een parasol boven zijn hoofd om zo schaduw te verzorgen. Op de achtergrond ligt een boot in het water met daarop een drietal mannen aan tafel en een vrouw die de boot bestuurt. Achter de rivier zit een herder met zijn schapen op een heuvel. Achter hem is een berglandschap afgebeeld met links achter de boot een dorp.
Prent opgenomen in de uitgave Itinerarium, Ofte Schip-vaert naer Oost ofte Portugaels Indien. Inhoudende een beschrijvinghe, dier Landen, Zee-kusten, Havens, Rivieren, Hoecken ende Plaetsen, met de ghedenck-weerdighste Historien der selver. Hier zijn by ghevoeght de Conterfeytsels, van de Habijten ofte Drachten, so van de Portugesen aldaer residerende, als van de in-gheboren Indianen: Ende van hare Tempelen, Afgoden, Huysinghen, manieren, Godesdienst, Politie, Huys-houdinghen ende Koop-handel, hoe ende waer die gedreven wort: Als oock van de Boomen, Vruchten, Kruyden, Specerijen, ende dierghelijcke Materialen van die Landen. / Alles beschreven door Ian Huygen van Linschoten. Van nieus ghecorrigeert ende verbetert. - Amsterdam : Cloppenburgh, Jan Evertsz (I), 1623. 
afmetingenhoogte 25.2 cm 
breedte 31.0 cm 
hoogte 31.7 cm 
breedte 42.3 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1623 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.