Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Inwoonders van Mallacka welcke alle andere Indianen in taele courtosije en amoreusheijt te boven gaen. / Een eijlander w...

titelInwoonders van Mallacka welcke alle andere Indianen in taele courtosije en amoreusheijt te boven gaen. / Een eijlander wt Iava welcks volck is hart neckich en opstinaet. 
inventarisnummerB21593a-P09 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Johan van (I);  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingAfbeelding van links op de prent een man en een vrouw uit Malakka (ook wel Melaka), 'Malayos', afgebeeld. Naast hen staan een man en vrouw die uit Java afkomstig zijn, 'Yauvas'. De man links draagt een hemd met een rok tot boven de knie. Op zijn hoofd heeft hij een doek geknoopt. De vrouw naast hem draagt een hemd met een lange rok en een sjerp over haar schouder. Verder draagt zij een seraung als hoofddeksel. Rechts een Javaanse man met slechts een lendendoek om, en de vrouw naast hem draagt een hemd met lange rok en een sjerp over haar schouders. Op de achtergrond is een heuvellandschap en een dorp afgebeeld. Links op de achtergrond liggen twee schepen in het water.
Van Linschoten beschreef de Malayos als een ontwikkeld, vriendelijk en beschaafd volk, waar de Portugezen mee handelden. Zij zouden volgens het onderschrift de meest ontwikkelde ‘Indianen’ zijn in het gebied. De inwoners van Java werden juist door Van Linschoten omschreven als stug en hardvochtig. De kleding gebruikte Van Linschoten om de hiërarchie te duiden, waar het paar uit Malakka hoger stond dan het paar uit Java.
Prent opgenomen in de uitgave Itinerarium, Ofte Schip-vaert naer Oost ofte Portugaels Indien. Inhoudende een beschrijvinghe, dier Landen, Zee-kusten, Havens, Rivieren, Hoecken ende Plaetsen, met de ghedenck-weerdighste Historien der selver. Hier zijn by ghevoeght de Conterfeytsels, van de Habijten ofte Drachten, so van de Portugesen aldaer residerende, als van de in-gheboren Indianen: Ende van hare Tempelen, Afgoden, Huysinghen, manieren, Godesdienst, Politie, Huys-houdinghen ende Koop-handel, hoe ende waer die gedreven wort: Als oock van de Boomen, Vruchten, Kruyden, Specerijen, ende dierghelijcke Materialen van die Landen. / Alles beschreven door Ian Huygen van Linschoten. Van nieus ghecorrigeert ende verbetert. - Amsterdam : Cloppenburgh, Jan Evertsz (I), 1623. 
afmetingenhoogte 25.0 cm 
breedte 31.0 cm 
hoogte 31.7 cm 
breedte 42.3 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1623 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.