Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Den Nieúwen Bassa onder Kooningh van Algiers afgesonden vanden Grooten Heer

titelDen Nieúwen Bassa onder Kooningh van Algiers afgesonden vanden Grooten Heer 
inventarisnummerB27364-P02 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLuyken, Jan 
omschrijvingEen optocht bestaande uit met zwaarden en speren uitgeruste tulband dragende mannen trekt geflankeerd door mannen te paard door een stadspoort. Boven de stadspoort prijkt de zin 'Poort des Grooten Heers'. Rond de optochtgangers staan omstanders waarvan de meesten knielen voor een van de mannen op een versierd paard. Deze persoon is zelf ook weelderig uitgedost met onder andere een sjerp en een tulband met een pluim.
Toen Algiers in de 16e eeuw door de Turken werd veroverd werd er een Turkse gouverneur aangesteld, de zogenaamde Dey. Deze ontwikkelde zich in de loop der tijd tot een vrijwel zelfstandige heerser. De term 'Onderkoning' zou echter beter passen dan de in de titel gebruikte term 'Koning'. Met de kolonisatie van Algerije door Frankrijk in de 19e eeuw kwam een einde aan het tijdperk van de Dey.
Prent opgenomen in de uitgave Historie Van Barbaryen. En des zelfs Zee-roovers. Behelzende een beschrijving van de Koningrijken en Steden Algiers, Tunis, Salé, en Tripoli; Mitsgaders van der selver Regering, Godsdienst, Zeden en Gewoonten, Zee-rooveryen, Toverachtige plechtigheden daar omtrent gebruikelyk, en veele andere aenmerkelijke Byzonderheden. Gelijk ook een naauwkeurig verhaal van de groote Elenden en wreede Straffen, welken de Kristene Slaaven onder deze Ongeloovigen lijden. / In 't Fransch beschreeven door den Eerwaardigen Vader Pieter Dan, Baccalaureus in de Godgeleerdheid, en Overste van het Klooster des Orders van de H. Drievuldigheid en van de Verlossing der Gevangenen, gesondeert in 't kasteel van Fontaine-Bleau. En in 't Nederduitsch gebracht door G. v. Broekhuizen. Vervolgd met een Tweede Deel, Bevattende de Handelingen en Geschiedenissen tusschen den Staat der Vereenigde Nederlanden, en die van de Zee-roovers in Barbaryen, van 't Jaar 1590. tot op 't jaar 1684. met ondermenging van verscheidene Aanmerkelijkheden, Door S. de Vries. - Amsterdam : Ten Hoorn, 1684. 
afmetingenhoogte 18.3 cm 
breedte 28.5 cm 
hoogte 20.3 cm 
breedte 34.5 cm 
 
startdatum1684 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.