Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Zilveren legpenning ter herdenking van J.C.J. van Speijk

titelZilveren legpenning ter herdenking van J.C.J. van Speijk 
inventarisnummerP2674-73 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerKellen, David van der (II) 
omschrijvingEen zilveren penning vervaardigd door de Rijksmuntmeester David van der Kellen (1804-1879) in opdracht van het Rijk. Deze is ter nagedachtenis van de “heldendood” van J.C.J. van Speijk op 5 februari 1831 met het ontploffen van ‘Kanonneerboot No.2’ gemaakt. Op de penning is de Faam te zien die in de lucht zweeft, terwijl op de achtergrond J.C.J. van Speijk ontploffende kanonneerboot is weergegeven, In plaats van haar gebruikelijke attribuut, de bazuin, houdt zij de Nederlandse vlag in haar hand. Faam is de Godin die de daden van helden uitbazuint. Haar naam is afgeleid van het Latijnse woord “fama” dat gerucht of verhaal betekent. Ook staat er “DE VINDICE CELSIOR IGNE” (“Verhevener dan het wrekend vuur”). aan de bovenzijde van de penning. Op de keerzijde een eikenkrans waarin: “J.C.J. van Speyk ad Tuendum Batavi Nominis et Aplustris decus Ultro Icensa Nave Morta Oppetens”, vertaald: “J.C.J. Van Speijk, vrijwillig de dood kiezend, nadat hij zijn schip in brand heeft gestoken, tot handhaving van Nederlands roem en de vlag van de voorvaderen.”
Het idee om een penning te laten vervaardigen was afkomstig van Cornelis Apostool, zoals blijkt uit een brief die hij op 28 februari 1831 samen met een aantal schetsen stuurde naar David Jacob van Ewijck (1786-1858), de administrateur voor onderwijs, kunsten en wetenschappen. Deze legde het plan voor aan Johannes Cornelis de Jonge (1793-1853), lid van de Tweede Klasse van het Koninklijk Nederlandsch Instituut, de afdeling die belast was met de “wetenschap der Vaderlandse Penningkunde”. De Jonge nam op zijn beurt weer contact op met David van der Kellen; graveur en stempelsnijder bij de Rijksmunt en Jan Adam Kruseman, beeldende kunstenaar. Zij kregen gezamenlijk de opdracht deze penning te vervaardigen.
Deze penning is onderaan in een rood-wit-blauwe vlag (De Nederlandse vlag) met daarin een zwart-oranje rechthoekig vlak opgenomen. Deze is van karton gemaakt en omvat een blad uit de ‘Atlas der Vaderlandsche Geschiedenis’, verzameld door jonkheer G.J. Beeldsnijder van Voshol en Vrije-Ness. 
afmetingendiameter 4.3 cm 
 
startdatum1831 
einddatum1831 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.