Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Stuurhuis Sandettiébank

titelStuurhuis Sandettiébank 
inventarisnummerP3644 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerPeeters, Nicolaas Maria (Nico) 
scheepsnaamSandettiébank[scheepsnaam] 
omschrijvingKapitein Johan Kleijn in de stuurhut van havensleepboot 'Sandettiébank' van Smit Internationale, van voor naar achter gezien, bij het van de kade trekken van een ertscarrier bij EMO op Maasvlakte I.
De sleepboot 'Sandettiébank' is gebouwd in 1977 bij scheepswerven v/h H.H. Bodewes te Millingen a/d Rijn. Het schip vaart voor Smit Havensleepdiensten B.V. Het is 34,32 meter lang, 9,58 breed en 3,801 diep. Het heeft machines ontworpen door Kromhout aan boord, gebouwd door Stork-Werkspoor Diesel te Zwolle. De snelheid van het schip is 12 knopen, de inhoud 248 ton en het heeft één dek.
Kapitein Kleijn vertelt: “De werkzaamheden op het schilderij betroffen een binnenkomende ertstanker (bulkcarrier) voor de Ertskade. Deze kade is zeer solide uitgevoerd omdat daar, zeker in het begin van de Europoort, zeer grote schepen hun ligplaats hadden. Daar erts al zeer zwaar is qua soortelijk gewicht en de hoeveelheid lading die deze schepen vervoeren, moest het een zeer solide aanlegplaats zijn. Deze grote schepen hadden vier sleepboten nodig om hen veilig te kunnen afmeren. De indeling van de sleepboten was dan twee boten voor en twee achter, zowel stuurboord als bakboord. De communicatie verliep via de loods en een radio met kort bereik, zodat de andere scheepvaart met hun werkzaamheden niet gehinderd werden. Als de tanker parallel aan de kade was gemanoeuvreerd gingen de boten die aan de binnenkant (dus het dichtst bij de kade) lagen los en moesten dan aan de buitenkant het schip naar de kade duwen. De sleepboten voor en achter moesten dan, met de tros nog vast met het achterschip, ook meehelpen om de tanker naar de kade te duwen. Voor de achterste sleepboot was dat meestal een moeilijker manoeuvre, omdat de tros strak moest blijven zodat hij niet in de schroef van de tanker kon komen, maar ook als de tanker bijna tegen de kade aan kwam gelijk klaar moest liggen om - zo nodig - te kunnen gaan trekken zodat het schip niet te hard tegen de kade zou botsen, wat door de massa van het schip schade aan zowel schip als kade zou veroorzaken. Ik sta op het schilderij op het moment dat wij van de loods het verzoek hadden gekregen ook te gaan duwen bakboord achter, en ook oplettend te luisteren naar de loods om te gaan trekken als het te hard gaat. Een goede samenwerking en begrip van beide kanten is een eerste vereiste in de Rotterdamse haven.” 
afmetingenhoogte 50.2 cm 
breedte 40.5 cm 
hoogte 63.0 cm 
breedte 53.0 cm 
dikte 3.5 cm 
 
startdatum1990 
einddatum1990 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.