Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het Ned. barkschip "Juno", gezagvoerder C.W. van Rijn van Alkemade, op 32°Z.B. en 33°O.L., 25 Oct. 1851

titelHet Ned. barkschip "Juno", gezagvoerder C.W. van Rijn van Alkemade, op 32°Z.B. en 33°O.L., 25 Oct. 1851 
inventarisnummerP938 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSpin, Jacob 
scheepsnaamJuno[scheepsnaam] 
omschrijvingHet schip ligt over stuurboord in een stormachtige zee onder dichtgereefde marszeils, voorstengestagzeil en achterbarkzeil. In het bezaanswant is een grote Nederlandse vlag gezet, van de grote top waait een rode (uitgesneden) vlag met witte letter "J". Vooruit aan b.b. van de 'Juno' over de andere boeg liggend, een groot Engels koopvaardijfregat (Oostindiëvaarder?), eveneens onder klein zeil, met de Engelse vlag in het bezaanswant en een rode vlag met witte ster in de grote top. Twee schepen verder in zee.
De 'Juno' mat in 1851 439 ton. Het schip werd gebouwd in Rotterdam voor rederij C. Vlierboom en Zn. te Rotterdam. Het schip is in 1865 verongelukt op Longsand. 
afmetingenhoogte 54.5 cm 
breedte 70 cm 
hoogte 68.6 cm 
breedte 84.8 cm 
dikte 5 cm 
 
startdatum1852 

Commentaar van bezoekers

Bernard Berendsen | 2020-08-23 | 11:47:48 Een familielid van mij was eind jaren 1850 kapitein van de Juno. Hij maakte reizen met de Juno naar Java. Zijn naam is Gustaaf Bruijns later de Tourton Bruijns. Terugkerende met de Juno is er een aanvaring geweest met een Zweeds schip. Na een proces is Gustaaf aangewezen als de veroorzaker. Daarna verdwijnt hij als kapitein uit beeld. Bestaat er nog een archief van Vlierboom waarin misschien iets over de loopbaan van Gustaaf Bruijns / de Tourton Bruijns te vinden is ?
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.