Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Allegorie op den Held J.C.J. van Speyk.

titelAllegorie op den Held J.C.J. van Speyk. 
inventarisnummerP2674-8 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSchouman, Izaak;  Desguerrois & Co., L.;  Last, C.C.A. 
omschrijvingEen “allegorie op den Held J.C.J. van Speijk. Ridder van de Militaire Willems Order, 4de Klasse. Eerbiedig opgedragen aan Z. K. H. Prins Frederik der Nederlanden, Admiraal Kolonel-Generaal”. Op de voorgrond is de Nederlandsche maagd met haar rechterarm omhoog te zien. Haar linkerarm rust op bijbel, welke met kroon en scepter op een gedeelte van een marmeren pedestal ligt. In haar linkerarm heeft de Maagd een vlag met de vrijheidshoed op de punt van de stok. Tegen de pedestal is in medaillon het borstbeeld van J.C.J. van Speijk aangebracht, naar rechts gekeerd en blootshoofds. Rechts naast het portret staat een ovaal schild met het Nederlandse wapen en die van de provincies erin, rustende op een anker. Links van de pedestal is een hoorn des overvloeds te zien. Links op de voorgrond de Nederlandse leeuw die zijn tanden toont. Door de gedrapeerde opening, waarin rechts de Maagd tegen een kolom rustende zit, ziet men links het in de lucht vliegend schip op 5 februari 1831, een gedeelte van Antwerpen en de Schelde.
Het schilderij, waarnaar deze prent is gemaakt, werd door Schouman afgestaan voor een loterij die in Amsterdam werd gehouden. Bij het ontwerp dat daarop is uitgewerkt, heeft Schouman zelf het een en ander medegedeeld omtrent de wording van ’t geheel. Hij had aan de kapitein luitenant ter zee J.C. Koopman, die de flottielje voor Antwerpen commandeerde, om enige inlichtingen gevraagd, in verband met de ligging van de schepen, enz. Namens Koopman zijn hem deze verstrekt in een brief, door de luitenant ter zee 2e klasse Von Römer geschreven aan boord ‘Z M Kanonneerboot No.2’, waarbij een schetstekening in potlood van de ligging van de schepen enz. gevoegd was. Uit de gegevens van die schetstekening zijn door Schouman twee grootere potloodtekeningen gemaakt, de een als plattegrond, de andere als perspectief van de Schelde met de kade en het springend schip; deze is in hoofdzaak voor de achtergrond van het schilderij gebruikt. Volgens de aantekening van de schilder werd de heer Ten Kate uit Zaandam de gelukkige winnaar van het stuk. Het oorspronkelijke schilderij is in de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam opgenomen, objectnummer P1496.
Blad, deel uitmakend van de "Atlas der Vaderlandsche Geschiedenis bevattende eene volledige verzameling van Originele Handteekeningen en Handschriften, authentieke Stukken, geschiedkundige Prenten, Kaarten, Portretten, gekleurde Wapens, afbeeldingen van Zegels en Gedenkpenningen, tijdrekenkundige en genealogische Tafelen, ter opheldering van de Geschiedenis der Nederlanden", verzameld door jonkheer G.J. Beeldsnijder van Voshol en Vrije-Ness. 
afmetingenlengte 60.5 cm 
breedte 47.8 cm 
 
startdatum1831 
einddatum1831 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.