Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Amsteldam aan de Land Zyde van den buyten Amstel aan te zien. Vue Exterrieurre de la Ville d'Amsterdam, du Coté de la Ri...

titelAmsteldam aan de Land Zyde van den buyten Amstel aan te zien. Vue Exterrieurre de la Ville d'Amsterdam, du Coté de la Rivierre d'Amstel 
inventarisnummerP2195 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLaan, Adolf van der;  Leth, Andries de 
omschrijvingBoven de voorstelling een lint met opschrift. Links en rechts aan het uiteinde van het lint twee engeltjes, in het midden het gekroonde stadswapen gedragen door die engeltjes. Op de achtergrond de stad met boven de voornaamste gebouwen, de namen, van links naar rechts: "Wester Kerk. / Uytrechtse Poort. / Reguliers Toorn. / I.R.P. Toorn (= Ja rooden-Poorts-Toren, ook Jan Romperts Toren, ool Jan Roo Pot Toren) / N. Kerk. / Stadthuys. / Luyt.N.Kerk. / Har.Pak.Toorn. (=Haringpakkers Toren) / Oude Kerk. / Suyder Kerk. / P.Jode Kerk. (=synagoge v/d Portugese Joden) / Monkel Baans Toorn. / Weesper Poort. / 's Lands Magasyn. / Ooster Kerk / Oostindiesche Magasyn." Iets meer naar voren, in het midden van de voorstelling, de Amstelbrug, met links en rechts daarvan de stadswallen. Bij de drie westelijkste bogen de "Jagt Haven".
Op het rechtergedeelte van de voorstelling, van middengrond tot voorgrond, de Amstel met admiraalzeilen. Bij drie jachten staan de rangen: "Den Admiraal.", "De Vries Admiraal." en de "Schout by Nagt." Tussen de zeilende jachten verschillende soorten roei- en zeiljachten met toeschouwers, op de voorgrond uiterst rechts twee jachten voor anker met een groot feestvierend gezelschap aan boord; op de rivier ook een aantal vrachtscheepjes. Op de weg langs de westelijke oever een groot aantal wandelaars en enkele rijtuigen en ruiters; op de voorgrond is een gezelschap op het punt in een roeijacht te stappen, meer naar achter vertrekt net een trekschuit. Op het terrein achter de weg huizen, molens, weiland en een blekerij; bij de uitspanningen de Berebijt en de Pauwentuin staan de namen: "Berebyt." en "Paau, en Tuyn. Langs de oostelijke oevers eveneens veel wandelaars, enkele rijtuigen en ruiters. 
afmetingenlengte 57.1 cm 
breedte 95.3 cm 
 
startdatum1716 
einddatum1731 

Commentaar van bezoekers

Richard | 2010-12-08 | 11:56:06Inderdaad, het is Delfshaven. Rechts zien wij het oude zeemagazijn van de VOC.
Myriam Everard | 2010-12-06 | 13:35:42De titelbeschrijving ('Amstel dam aan de Land Zyde van den buyten Amstel aan te zien. Vue Exterrieurre de la Ville d'Amsterdam, du Coté de la Rivierre d'Amstel') stemt niet overeen met wat de ets te zien geeft (Delfshaven)
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.