Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het ontwapenen der Opstandelingen op het Eiland Honimoa. en wedervinden van een der Kinderen Van den Vermoorden Resident...

titelHet ontwapenen der Opstandelingen op het Eiland Honimoa. en wedervinden van een der Kinderen Van den Vermoorden Resident Van den Berg. 
inventarisnummerP2161-49 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVer Huell, Quirijn Maurits Rudolf 
scheepsnaamWitte vlagNederlandse vlag 
omschrijvingHet ontwapenen van de "opstandelingen" op het eiland Saparua en het terugvinden van een van de kinderen van de vermoorde resident Van den Berg.
Op 14 mei 1817 trokken honderden gewapende bewoners van Saparoea richting het vervallen VOC Fort-Duurstede, waar de Nederlandse resident Van den Berg en zijn familie toevlucht hadden gezocht. Het verzet (de Ambonse Opstand) werd geleid door ‘kapitan’ Thomas Matulesia, ook wel Pattimura genoemd. Hij was een vrijburger en voormalig sergeant-majoor in het Ambonezenkorps van Martin. Het Fort Duurstede viel al snel en resident Van den Berg en zijn hele familie en personeel werden vermoord. Alleen zijn 6-jarige zoontje Jan Lubbert overleefde het drama. Op deze aquarel zien we Jan Lubbert (rechts) wanneer hij wordt teruggevonden, op 11 november 1817. Q.M.R. Ver Huell schreef er ondermeer over: "Wat was mijne vreugde, toen ik eene man en vrouw zag naderen, bij zich hebbende een kind van ongeveer vijf jaren oud. Dit was het treurig en eenig overschat van de Familie Van den Berg. De tranen schoten ons onwillekeurig in de Oogen toen wij de bijzonderheden zijner wonderdadige redding vernamen. Het had zich onder het verscheurde lijk zijner moeder verborgen." Achter het groepje officieren dat Jan Lubbert van den Berg (begeleidt door een inheemse vrouw) terugvindt, leveren de bewoners van Saparoea hun wapens in bij Nederlandse officieren. Een van hen draagt een witte vlag. 
afmetingenhoogte 41.7 cm 
breedte 56.5 cm 
 
startdatum1820-01-01 
einddatum1835-12-31 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.