Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


"tempel des vredes"

titel"tempel des vredes" 
inventarisnummerP2133 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerWaard, C. van;  Brouwer, C.;  Banse, H.A. 
omschrijvingGravure door C. Brouwer (werkzaam Amsterdam na 1775-1803) naar A. van Waard (werkzaam circa 1793-1814), uitgegeven door H.A. Banse te Amsterdam (werkzaam 1790-1807), met een zinnebeeldige voorstelling van de vrede van Amiens, 1802.
Het hoofdmotief is een tempel, vier bekranste zuilen met een koepel, waarin op een voetstuk de Faam staat; boven haar hangt een portret in medaillon van Napoleon, daarbij 3 engeltjes waarvan een met een papier met opschrift: "Bonaparte Bevrediger der Waereld."; hierboven het Alziend Oog. Aan de twee voorste zuilen elk twee vaandels met resp. links: "FLEURIUS" en "JEMAPPE", rechts "RIVOLI" en "VENDEE". Boven de zuil links achter in lint opschrift: "BRUNE, boven die rechts op een schepter: "JOUBERT".
In de linker bovenhoek 4 engeltjes waarvan een met opschrift: "Algemeene Vreede Geslooten te Amiens 27 Maart 1802" op een vaandel. In de rechter bovenhoek de Faam met op een papier het opschrift: "juich juich all' wat Zucht, De Krijg is gevlucht, Heel de aarde juicht mee, Loof God het is Vree". Boven de koepel de Vredesduif, op de koepel de wapens van de Republiek, Frankrijk, Oostenrijk en Engeland; langs de koepel op een rand afbeeldingen van, midden de bestorming van de Bastille, links en rechts veldslagen. Links van de tempel een zuil behangen met medaillons met namen van gesneuvelde Franse generaals; rechts een zuil waarop een Haan (Frankrijk), een Leeuw (Nederland) en een Dog (Engeland).
Boven aan de zuil het opschrift: "NOORD HOLLAND", op de zuil onder elkaar afbeeldingen van de "Slag by Bergen" en de "Slag by Castricum".
In de tempel, links van de Faam, drie vrouwenfiguren, voorstellend resp. het Geloog, Engeland en Europa; rechts Napoleon, gekleed als Romein, die de Oorlog vertrapt. Voor de tempel rechts twee vrouwenfiguren, resp. de Vrijheidsmaagd en de Franse Republiek, die een papier ophoudt met opschrift: "REPUBLIEKEN. Fransche. Italiaansche. Bataafsche. Helvetische. Walliserland. Ligurische. Lucca. der 7 Eiland." Links voor de tempel zit een schrijvende vrouwenfiguur, de Geschiedenis, bij haar drie kinderfiguren. Geheel op de voorgrond links riviergodje met drietand en roer. Midden voor de tempel links drie kinderfiguren met attributen betr. de landbouw (ploeg, korenschoof e.d.), rechts drie attributen betr. handel en scheepsvaart (o.a. vaandel met opschrift: "MARINE") en een portret van aartshertog Karel.
Onderschrift: Tempel des Vredes, Opgericht in den Jaare 1802.
Signatuur: Geteekend door C. van Waard. Uitgegeven bij H.A. Banse te Amsteldam. Gegraveerd door C. Brouwer. Proefdruk. Litt: Muller 5617/ Van Stolk 5961 - hierbij een gedrukte verklaring met uitleg van de gravure.
Litt: Muller 5617/ Van Stolk 5961 
afmetingenopm 0  
hoogte 66 cm 
breedte 49.2 cm 
hoogte 87 cm 
breedte 69.1 cm 
dikte 2.3 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.