Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De Oostindiëvaarders 'Mercurius' en 'Neptunus' onder zeil

titelDe Oostindiëvaarders 'Mercurius' en 'Neptunus' onder zeil 
inventarisnummerP2000 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVelde (de Oude), Willem van de 
omschrijvingHet door de VOC ten behoeve van de oorlogvoering gecharterde linieschip 'Mercurius'. Het schip is in drie verschillende standen voorgesteld: links op de spiegel gezien, in het midden (meer naar achteren) van voren, en rechts van bakboordzijde. Op de spiegel is de figuur van Mercurius afgebeeld met langs de bovenzijde Jupiter op een arend, begeleid door twee dolfijnen. Boven het hoofd van Mercurius staat de tekst "godt beware mij marcvijrijvs 1648". Het schegbeeld stelt Neptunus voor. In de topmast wappert een vlag met het Kasteel van Middelburg. Het rechter schip ligt met de kop in de wind, de beide anderen varen met halve wind. Links op de achtergrond is een derde Oostindiëvaarder te zien, gezien langs bakboord, met dezelfde vlag van Middelburg als de andere twee schepen. Op het achterplan, in het midden, is nog een boeier te zien.
Volgens M.S. Robinson, 'The paintings of the Willem van de Veldes', is niet alleen het schip 'Mercurius' afgebeeld maar ook de 'Neptunus'. Volgens Robinson is links de 'Mercurius' afgebeeld en is het schip rechts ofwel hetzelfde schip 'Mercurius' ofwel het zusterschip 'Neptunus'. Het boegbeeld van dit schip is een Neptunusbeeld, rijdend op een zeepaard. Ook dit schip voert de vlag met het kasteel van Middelburg. Het geheel zou het vertrek kunnen voorstellen van een vloot van de Verenigde Oostindische Compagnie.
Er heeft een koopvaarder 'Mercurius' bestaan. Dit schip was in 1652-1653 van de V.O.C. ten behoeve van de oorlogvoering ter zee gecharterd en als oorlogsschip aan de vloot toegevoegd. Deze 'Mercurius' werd in 1653 bij Ter Heide in de Eerste Engelse Oorlog door de Engelsen in de grond geboord. Het schip stond toen onder bevel van Pieter de Bitter, was bemand met 100 koppen en was ingedeeld bij het eskader van De Ruyter. Deze 'Mercurius' was 123 voet lang, 30 voet breed, 12 voet diep en had 40 stukken.
De 'Neptunus' zou het schip kunnen zijn dat in de Slag bij Plymouth werd gecommandeerd door Michiel de Ruyter, van 16 tot 26 augustus 1652. Dit schip had 28 kanonnen. Het schip ging mogelijk verloren in 1653. 
afmetingenhoogte 60.5 cm 
breedte 82.0 cm 
hoogte 89.5 cm 
breedte 112.5 cm 
dikte 5.6 cm 
 
startdatum1649 
einddatum1649-12-31 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.