Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De schoenerbrik 'Maria Sophia', 1850

titelDe schoenerbrik 'Maria Sophia', 1850 
inventarisnummerP1779 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSpin, Jacob 
scheepsnaamKoningin der Nederlanden[scheepsnaam]Maria Sophia[scheepsnaam] 
omschrijvingSchoenerbrik 'Maria Sophia', kapitein W.F. Broeksmit. Het schip zeilt met volle zeilen bij de wind. Enkele bemanningsleden zijn bezig met het bergen van het bovenlijzeil. Het schip voert, behalve de natievlag aan de gaffel, de Rotterdamse collegevlag R235 (kapitein Broeksmit). Op het middenplan van links naar rechts het fregatschip 'Koningin der Nederlanden' met de Dordtse collegevlag 33, een loodskotter, een kofschip en een mogelijk Pruisische brik.
De 'Maria Sophia', 103 last of 196 ton groot, werd in 1847 in Zierikzee gebouwd en was eigendom van M.C. de Crane & Zoon te Zierikzee. Het schip wordt in 1854 voor het laatst in het register van Veritas vermeld. Kapitein Broeksmit voerde in 1849 de 'Bato' van de Dordtsche Scheepsreederij. Hij was toen onder no. 235 lid van het Rotterdamse Zeemanscollege en onder no. 1 lid van het Dordtse Zeemanscollege. De Dordtse collegevlag 33 werd gevoerd door kapitein E. van Groeneveld Ladee op het fregatschip 'Koningin der Nederlanden' van de Dordtsche Scheepsreederij te Dordrecht. 
afmetingenhoogte 67.5 cm 
breedte 83.3 cm 
dikte 2.3 cm 
 
startdatum1850 

Commentaar van bezoekers

Jos Niewold | 2011-05-27 | 00:29:21Is bekend wanneer dit schip gebouwd is? Of: is dit hetzelfde schip als de Maria Sophia die in januari 1781 tijdens de 4e Engelse Zee-oorlog werd opgebracht. (Kapitein was naamgenoot J.F. Nieuwold, vandaar interesse...)
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.